SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MINISTAR
 
Cappelli uvjeren da neće biti kolapsa zbog štrajka u CA
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.07.2018. - 13:12:31
ZAGREB - Nakon što su radnici Croatia Airlinesa najavili štrajk za ponedjeljak jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi u kolektivnom ugovoru, ministar turizma Gari Capelli kaže da kolapsa zračnog prometa neće biti.

"Croatia Airlines je dio grupacije Starline pa se nadam da će u sklopu toga Lufthansa i svi ubaciti se na neke od tih linija i da ćemo taj turistički dio riješiti na vrijeme", rekao je ministar turizma Gari Capelli koji se nada da će se sve riješiti do ponedjeljka.

"Neće doći do kolapsa", uvjerava ministar i ponavlja da će se, što se tiče turističkog dijela, sve riješiti.

Hrvatski sindikat prometnih pilota u međuvremenu se oglasio priopćenjem u kojem tvrde da je direktor Croatia Airlinesa Jasmin Bajić zaposlenicima uputio prijeteću poruku. Navode da je direktorovo pismo "najgrublja prijetnja na zaposlenike čiju podršku ne uživa".

"Pravo na štrajk, kao industrijsku akciju, kojom se obustavom rada u skladu s zakonom prisiljava poslodavca zaključiti kolektivni ugovor, ustavno je pravo regulirano člankom 61. stavak (1) Ustava RH, koji glasi: Jamči se pravo na štrajk".

Također, navode da im pravo na štrajk jamči i članak 215. Zakona o radu. Smatraju kako su mjere koje je predsjedink uprave CTN-a naveo u svome pismu nezakonite i usmjerene na onemogućavanje zakonito organiziranog štrajka.