SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Carla del Ponte: Assada čeka Miloševićeva sudbina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.09.2015. - 18:50:25
ŽENEVA - Ruka pravde stići će sirijskog predsjednika Bašara al-Assada čak i ako ostane na vlasti u slučaju ispregovaranog rješenja za rat u Siriji, izjavila je u ponedjeljak UN-ova istražiteljica za ljudska prava Carla del Ponte.
"Assad je predsjednik, dakle imamo posla s institucijom predsjednika. Ako s njime možemo postići primirje, zašto ne? No, nakon toga stiže pravda", rekla je Del Ponte novinarima.

"Sjetite se bivše Jugoslavije. Milošević je bio predsjednik, dogodili su se mirovni pregovori u Daytonu i postignut je sporazum. Milošević je i dalje bio predsjednik, ali to nije smetalo pravdi. Eto jednog primjera iz prošlosti", dodala je.

Del Ponte je bila glavna istražiteljica Haškog suda koji je 2002. počeo suditi Miloševiću, sedam godina nakon što je potpisao mirovni sporazum kojim je okončan rat u bivšoj Jugoslaviji. Milošević je umro u pritvoru 2006. ne dočekavši kraj suđenja.

SAD i europske zemlje ovog su tjedna ublažile zahtjev za trenutnim odlaskom Assada s vlasti rekavši da bi umjesto toga njegov odlazak mogao biti dio budućeg mirovnog sporazuma.

Upitana misli li da će ruka pravde stići i Assada, Del Ponte je rekla: "Da, to se mora učiniti".

Prioritet je zaustaviti rat, istaknula je Del Ponte, ali se nada da bi se i za Siriju mogao uspostaviti ad hoc sud poput onih za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Takav bi sud trebalo osnovati Vijeće sigurnosti UN-a, no to uključuje rizik da ga blokiraju Rusija i Kina, dvije stalne članice vijeća koje su nekoliko puta uložile veto na UN-ove rezolucije koje su oštro kritizirale Asada.