SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠA GODINA
 
Carrefour srezao prognozu dobiti
Autor/izvor: SEEbiz / Wisebroker
Datum objave: 01.09.2017. - 16:05:22
PARIZ - Drugi po veličini maloprodajni lanac na svijetu poslije američkog Wal-Marta, francuski Carrefour, snizio je prognoze poslovanja za 2017. godinu, naglasivši povećane izazove u poslovanju na francuskom tržištu.

Dionice ove kompanije pale su na petogodišnji minimum, nakon što smanjenje troškova i povećana ulaganja u on-line prodaju nisu dali planirane rezultate. Francusko tržište, koje generira 47% prihoda i 44% operativne dobiti i predstavlja najdominantnije tržište na kojem je ovaj maloprodajni lanac prisutan, postaje sve teže za poslovanje, uslijed pojačane konkurencije od strane kompanija koje nude on-line prodaju. 

Upravo je ova činjenica natjerala Carrefour da agresivnije ulaže u marketing, što je utjecalo na smanjenje profitnih marži i lošije rezultate. Kompanija je za prvih šest mjeseci objavila pad neto dobiti od 39,5% na 78 milijuna EUR, dok je prihod u ovom periodu iznosio 43,05 milijardi EUR. 

Također, procjena ostvarene operativne dobiti za cijelu godinu srezana je 12%. Analitičari velikih investicijskih kompanija poput Barclaysa, HSBCa, JP Morgana i Jefferiesa snizili su rejting kompanije u svojim procjenama.