SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INDIKATORI
 
CEIZ indeks ukazuje na ubrzanje rasta BDP-a u trećem kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2017. - 10:39:12
ZAGREB - Temeljem povećanja vrijednosti CEIZ indeksa u srpnju ove godine analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) prognoziraju da će hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju ove godine ostvariti rast realnog BDP-a od 2,9 posto na godišnjoj razini, odnosno za 1 posto prema prethodnom kvartalu.

"CEIZ indeks je u srpnju 2017. zabilježio mali porast vrijednosti od 0,01 boda u odnosu na lipanj, što znači da se ekonomska aktivnost u tom mjesecu nešto ubrzala u odnosu na prethodni mjesec. Sama vrijednost indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju ostvariti rast realnog BDP-a od 2,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Ako promatramo iz tromjesečne perspektive, vrijednost indeksa sugerira da bi hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju 2017. moglo porasti za 1,0 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2017., što odgovara prirastu koji je hrvatsko gospodarstvo ostvarilo u trećem tromjesečju 2015. i 2016. godine", navodi se u priopćenju EIZ-a, koji izračunava taj ekonomski indikator.

No, analitičari EIZ-a pritom napominju kako se ta procjena rasta BDP-a u trećem tromjesečju temelji samo na vrijednosti indeksa za srpanj ove godine, zbog čega tumačenje vrijednosti indeksa treba uzeti s određenom rezervom. Kada budu dostupne vrijednosti indeksa za kolovoz i rujan, moći će se s većom izvjesnošću projicirati rast BDP-a u tom tromjesečju, navode iz EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.