SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Cerar: Europa će biti cjelovita kada uđu i zemlje regije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.07.2018. - 22:39:02
LONDON - Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je na summitu EU-zapadni Balkan, koji je održan u Londonu u okviru Berlinskog procesa, izrazio želju da sve države kandidatkinje za članstvo EU reformama i međusobnom suradnjom ispune uvjete za članstvo, istaknuvši da će Europa biti cjelovita tek onda kad se u nju uključe sve države regije.

Cerar je osobno čestitao grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu i makedonskom Zoranu Zaevu što su riješili bilateralni spor oko ustavnog imena Makedonije i time deblokirali približavanje Sjeverne Makedonije glavnoj europskoj integraciji.

Cerar je novinarima koji su pratili skup kazao da će EU kao "zaokružena cjelina" biti cjelovita tek onda kad se u nju uključe "sve države u regiji".

"To će osigurati i stabilnost i budućnost te regije", kazao je Cerar, objavio je njegov ured u Ljubljani u izjavi za javnost.

Od država u regiji očekuje se u prvom redu da nastave s odgovornim procesom reformi i da ispune uvjete za članstvo, dodao je Cerar te istaknuo potrebu vladavine prava u svim državama kandidatkinjama, kao i dobre međusobne odnose kako bi se regija stabilizirala.

Cerar je posebno istaknuo potrebu suradnje država u jugoistočnoj Europi na području "migracija, suzbijanja trgovine ljudima, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije"

.To je i za Europsku uniju i za zapadni Balkan ključno pitanje, kazao je Cerar, izrazivši zadovoljstvo što će na slovensku inicijativu doći do pojačane suradnje policija i sigurnosnih službi u regiji i do međusobne razmjene informacija o tim pojavama.