SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NLB
 
Cerarova koalicija protiv prodaje NLB-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2017. - 17:06:37
LJUBLJANA - Stranke koje sastavljaju slovensku koalicijsku vladu u ponedjeljak su se izjasnile protiv hitne prodaje većinskog dijela Nove Ljubljanske banke (NLB) do kraja ove godine, nakon što je Europska komisija nedavno odbila prijedlog vlade da se rok za povlačenje države iz njezine vlasničke strukture produži za tri godine.

"Prodaja pod ovakvim uvjetima i okolnostima je neprihvatljiva i takvo ćemo stajalište zastupati u budućim razgovorima s Europskom komisijom", kazala je nakon sastanka vodstva koalicije Simona Kuster Lipicer iz stranke koju vodi premijer Miro Cerar, te dodala da je potrebno naći novo, srednje rješenje kojim će biti zadovoljni i Ljubljana i Bruxelles.

Predsjednik druge najvažnije koalicije stranke i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon koalicijskog sastanka da je NLB sada neracionalno prodati i zbog neriješenog pitanja starih štediša NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega joj je potencijalna cijena znatno manja.Najveća slovenska banka sanirana je nakon što ju je 2013. godine sa više od dvije milijardi eura dokapitalizirala država, čime je izbjegnut njezin stečaj, ali je Europskoj komisiji Slovenija tada obećala da će banku privatizirati, nakon čega državni udio u njoj ne bi smio biti više od 25 posto.

Od za ovu godinu planirane prodaje i izlaska NLB-a na burzu vlada je odustala nakon procjene da za banku ne bi mogla dobiti više od iznosa njezine knjigovodske cijene, znatno manje nego je u nju uloženo državnih sredstava putem dvije dokapitalizacije u zadnjih dvadeset godina.