SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KURBAN BAJRAM
 
Cerićeva poruka mira povodom Kurban bajrama
Autor/izvor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
Datum objave: 26.10.2012. - 10:08:43

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji u petak se obilježava prvi dan muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Inače, ovaj praznik ne obilježava se istog dana u cijelom svijetu. Prvi dan Kurban bajrama u četvrtak je obilježen u Makedoniji, Albaniji i Turskoj.

Zbog različitih gledišta o pitanju određivanja hidžretskog kalendara, muslimani svijeta prvi dan bajrama obilježavaju u tri različita dana.

Islamske vjerske zajednice Pakistana, Indije i Bangladeša donijele su odluku da u tim zemljama Kurban bajram počne u subotu.

Turska Uprava za vjerska pitanja najavila je organizaciju sastanka svih predstavnika islamske uleme i stučnjaka iz oblasti astronomije kako bi se uspostavio jedinstven kalendar u cijelom islamskom svijetu.

U Sarajevu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić kazao je u petak na početku hutbe u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji da "nema ništa važnije danas od poziva da se zaustave svi ratovi i sva ubijanja među muslimanima od Afganistana do Iraka, Sirije i Libije".

"Nema ništa važnije danas od poruke da se zaustave svi ratovi protiv muslimana ... te da se spriječi nasilje nad muslimanskim maloljetnicama poput maloljetnice Malale! I nema ništa važnije od poziva da se prestane s novim prijetnjama ratom protiv bilo koje zemlje u svijetu, posebno protiv bilo koje zemlje na Bliskom ili Srednjem istoku, jer svako daljnje zaoštravanje u tom dijelu svijeta moglo bi odvesti cijeli svijet u nesagledivi haos, poput Prvog i Drugog svjetskog rata", poručio je Cerić.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, Cerić je kazao da je to historijska razdjelnica nakon koje nikad više neće biti moguće zamjenjivati vjerski identitet za nacionalni i obratno, kao ni negirati bosanski jezik, prenosi Fena.

Cerić je ukazao i na to da se svi trebaju okrenuti oko sebe, te pogledati ima li u njihovom susjedstvu, pa i šire, gladnih i nezbrinutih i zapamtiti da nema vjere onaj koji zna da mu je komšija gladan, a on sit.

"Kurban bajram je prava prilika da kurbanom počastimo svoje komšije bez obzira na njihovu vjeru i naciju. To je oduvijek bio i ostao bajramski adet [običaj] u Bosni i Hercegovini, pa neka se taj adet i dalje čuva i njeguje", kazao je Cerić.