SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJSKA SCENA
 
Češka PPF grupacija preuzela bugarsku TV Nova
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.02.2018. - 19:33:04
SOFIJA - Švedska kompanija "Modern Times" prodala je radiodifuznu grupu "Nova" češkoj PPF grupaciji, saopštile su obe strane.

Finasijskom grupacija PPF upravlja milijarder Petr Kellner, a specijalizovana je za bankarske i finansijske usluge, ali i za telekomunikacije, nekretnine i birokratiju. Posluju na mnogim evropskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, SAD i Azije. Imovina ove kompanije procenjena je na 35 milijardi evra.

Očekuje se da će PPF kupiti bugarski telekomunikacioni ogranak norveškog Telenora, zajedno sa svojim poslovanjem u Srbiji i Crnoj Gori, a čak je moguće i da će dodati mađarskog operatera.

Ako Kellner kupi Telenor u Bugarskoj, koja je trenutno jedini mobilni operater koji ne nudi TV i medijske usluge, velike su mogućnosti da postane kombinacija dve vrste poslovanja za proširenje na medijskom i tržištu telekomunikacija. 

Modern Times grupa (MTG) prodala je 95 odsto svojih akcija u bugarskoj medijskoj grupi, a PPF je dobio preostalih 5 odsto akcija od Istočnoevropskog medijskog holdinga, saopštila je češka grupa. 

Ukupna vrednost transakcije je 185 miliona evra, što je znatno ispod cene za koju je MTG kupio "Nova TV" 2008. godine. Švedska kompanija je za kablovski kanal "New %2B" platila 620 miliona evra, a za magazin "Eva" 80 odsto, u vlasništvu grčke Antena grupe. 

Pre toga, MTG je posedovao samo "Diema TV" kanal. Ovaj švedski prodavac ističe i da će sredstva iz ugovora u Bugarskoj biti uložena u skandinavske zabavne delatnosti grupe, u studije i globalni digitalni biznis. 

"Nova" je najveća medijska grupa u Bugarskoj i sastoji se od sedam televizijskih kanala i 19 onlajn kompanija, što je zajedno ostvarilo prihode od 100 miliona evra za 2017. i 19,7 miliona evra u operativnom dobitku za "Novu" u 2017. godini. 

Televizija je imala 151,8 miliona leva prihoda u 2016. godini, a grupacija zapošljava 650 ljudi, saopštili su iz MTG-a.