SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVETNICI
 
Četrnaest kandidata za finansijskog savetnika za prodaju Komercijalne banke
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 22.11.2018. - 09:58:50
BEOGRAD - Na oglas koji je država raspisala za izbor finansijskog savetnika za prodaju državnog udela u Komercijalnoj banci prijavilo se 14 kompanija, saznaje eKapija u Ministarstvu finansija.

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti istekao je 12. novembra, a kako je rečeno za naš portal, u narednim danima će kompanijama koje su ušle u uži izbor biti dostavljen zahtev za podnošenje ponuda, piše eKapija.

- Očekuje se da izbor savetnika bude okončan i da ugovor o konsultantskim uslugama bude potpisan do kraja godine - navode u ministarstvu i dodaju da se očekuje da javni poziv za privatizaciju bude objavljen do kraja juna, a da se transakcija završi do kraja naredne godine.

Poziv za finansijskog savetnika je Ministarstvo finansija sredinom oktobra uputilo vodećim međunarodnim firmama koje, kako je navedeno, imaju značajno iskustvo u privatizaciji banaka i raspolažu timom iskusnih eksperata.

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,74%, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 24,43%, IFC 10,15% akcija, nemački DEG fond 4,6%, a švedski Svedfond 2,3% udela.

Planovi za prodaju Komercijalne banke postali su aktuelni još 2006. godine, posle prve dokapitalizacije banke od strane EBRD, a pre tri godine za privatizacionog savetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća Nomura International.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.