SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽNICA
 
Četvoro optuženih za milijunsku štetu u Jadranskoj banci
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.03.2018. - 19:23:06
ŠIBENIK - Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u utorak je podiglo optužnicu zbog gospodarskog kriminala protiv bivšeg predsjednika uprave Jadranske banke Ive Šinka, njegove tadašnje zamjenice Marije Trlaje, člana uprave Mirka Gorete te čakovečkog poduzetnika Nikole Žnidarića i jedne pravne osobe, koje tereti da su trgovačkom društvu protupravno pribavili oko 42 milijuna kuna, a banci prouzročili štetu od gotovo 38 milijuna kuna.

Nakon provedene istrage koja je trajala gotovo godinu dana, šibenski ŽDO optužnicu je podiglo protiv Šinka, Trlaje i Gorete zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, protiv Nikole Žnidarića, odgovorne osobe čakovačke tvrtke zbog poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te protiv jedne pravne osobe zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, priopćili su danas.

'Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. u Šibeniku, i to troje okrivljenika kao članovi uprave jedne banke, na traženje i nagovor četvrtookrivljenog direktora trgovačkog društva, sa ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi tom trgovačkom društvu, sa predmetnim trgovačkim društvom sklopili dva ugovora o okvirnom kratkoročnom revolving kreditu te veći broj dodataka tim ugovorima i ugovor o faktoringu', stoji u priopćenju ŽDO-a.

Navedeno kazneno djelo učinili su protivno članku 2. Općih uvjeta kreditnog poslovanja - kojim je propisano da se kredit ne može odobriti niti isplatiti bez prethodnog provođenja analize i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja analize i prethodnog upisa adekvatnih instrumenata osiguranja povrata kredita - a znajući da su založene nekretnine znatno manje vrijednosti od one navedene u zaprimljenim elaboratima o procjeni i da ne sadrže njihovu stvarnu vrijednost, te protivno metodologiji za odobravanje otkupa nedospjelih potraživanja (faktoringa) kojom je propisano da kreditna sposobnost klijenta mora bit 2,5, a koeficijent likvidnosti 1, iako su znali da pravna osoba ima znatno nižu kreditnu sposobnost i koeficijent likvidnosti.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.