SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPNJA
 
Cevian Capital kupio više od pet posto dionica Ericssona
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.05.2017. - 12:40:44
STOCKHOLM - Međunarodna investicijska tvrtka Cevian Capital kupila je više od pet posto dionica u švedskom Ericssonu, ustvrdivši da vidi značajan potencijal u teškoćama pogođenom proizvođaču opreme za mobilne telekomunikacije. 

"Vidimo značajan potencijal u kompaniji. Pred nama je težak posao. Podupiremo glavnu okosnicu plana koji je čelnik Borje Ekholm predstavio za kompaniju, a to znači pojačani fokus na temeljno poslovanje", kazao  je Reutersu izvršni partner u Cevianu Christer Gardell.

Dionice Ericssona oslabile su gotovo 40 posto u protekle dvije godine, jer je švedska kompanija bila pogođena padom ulaganja u kompanijama u sektoru telekomunikacije i slabostima na tržištima u nastajanju, podsjeća Reuters. 

Prvo tromjesečje 2017. godine tvrtka je zaključila s operativnim gubitkom od 12,3 milijarde švedskih kruna, odnosno 1,41 milijardom dolara. Nadalje, oštri su im konkurenti divovi te industrije - kineski Huawei i finska Nokia. 

Borje Ekholm, švedski biznismen i veteran upravnog odbora, dužnost čelnog čovjeka u Ericssonu preuzeo je u listopadu prošle godine, nakon serije slabih poslovnih godina.
Ekholm želi fokusirati poslovanje na unosne bazične mreže i istodobno obnoviti profitabilnost u poslovnom segmentu informacijske tehnologije (IT) i takozvanog 'oblaka'. Razmatra i partnerstva ili prodaju u cjelini medijske poslovne jedinice ili tek nekih njezinih dijelova. 

"Za uspjeh, međutim, nisu dovoljni samo planovi, već kako se oni primjenjuju, a provedba planova Ericssonu u posljednje vrijeme nije bila jača strana", ustvrdio je Gardell. 
Cevian Capital, čiji su osnivači Šveđani Christer Gardell i Lars Forberg, kupio je 167.761.137 dionica Ericssona, navodi se u izvješću koje su podnijeli Američkoj komisiji za vrijednosne papira (SEC).

Ta investicijska tvrtka drži velike udjele u kompanijama poput švicarskog konglomerata ABB-a, švedskog proizvođača kamiona Volva i njemačke industrijske grupe ThyssenKrupp.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.