SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOVRŠETAK
 
ChemChina dovršio proces preuzimanja Syngente
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.06.2017. - 14:40:17
ŠANGAJ - Kineski kemijski div ChemChina dovršio je proces preuzimanja švicarskog proizvođača pesticida i sjemenja Syngente u sklopu akvizicije teške 43 milijarde dolara, najveće koju je dosad u inozemstvu poduzela neka kineska tvrtka.

Temeljem dovršetka transakcije o kojem su izvijestile kompanije, globalni lider u proizvodnji sjemenja i zašite usjeva Syngenta udružit će snage s kineskim kemijskim divom u čijem je vlasništvu tvrtka Adama, najveći dobavljač generičkih proizvoda za zaštitu usjeva u Europi.

Sporazum je dio šireg vala konsolidacija u agrokemijskom sektoru zbog kojeg su zabrinutost iskazali kako poljoprivrednici tako i aktivisti na području zaštite okoliša, primjećuje AFP.

Kineska tvrtka s ponudom o preuzimanju pristupila je Syngenti u veljači 2016. godine, nakon čega je predloženo spajanje čekalo odobrenja regulatora. Oni u SAD-u i Europskoj uniji odobrili su spajanje unatoč sve većem negodovanju na obje strane Atlantika zbog gigantskih preuzimanja koje poduzimaju kineske tvrtke.

ChemChina obvezala se prodati dio poslovanja s pesticidima u tvrtki Adama i poduzeti ostale mjere koje su naložili regulatori.

"Svi naši dionici su na dobitku zbog ovih promjena u vlasničkoj strukturi. Radna mjesta su sačuvana a poljoprivrednici će i dalje imati mogućnost izbora i uživati u prednostima naših ulaganja u tehnologiju", kazao je potpredsjednik Syngente Michel Demare u priopćenju od utorka.

Syngenta će nastaviti poslovati kao zasebna kompanija a nastavit će ju voditi njezin postojeći menadžment, podsjeća AFP.

Predsjednikom uprave u Syngenti imenovan je potpredsjednik ChemChina-e Ren Jianxin.