SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijena Brent nafte na putu najvećeg mjesečnog gubitka u posljednje dvije godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.07.2018. - 18:32:46

LONDON - Terminska cijena Brent nafte na londonskoj burzi u utorak je bila na putu najvećeg mjesečnog gubitka u zadnje dvije godine, nakon što je Reutersovo istraživanje pokazalo da će OPEC-ova proizvodnja u srpnju dosegnuti najvišu razinu u ovoj godini.

Terminska cijena barela nafte na londonskoj burzi s rokom isporuke u listopadu pala je 35 centi u odnosu na ponedjeljak, na 75,2 dolara.

Barel nafte na američkom tržištu, pak, pojeftinio je 42 centra, na 69,71 dolar, nakon što je dan ranije poskupio više od 2 posto.

Cijena barela Brenta spustila se u srpnju za otprilike 6 posto, što je njezin najveći mjesečni pad još od srpnja 2016. Na američkom tržištu cijena nafte spustila se također za otprilike toliko, te je na putu najvećeg mjesečnog pada od lanjskog listopada.

Reutersovo istraživanje u ponedjeljak je pokazalo da je OPEC povećao svoju proizvodnju u srpnju za 70.000 barela dnevno (bpd), na 32,64 milijuna bpd, što je njegova najviša razina proizvodnje u ovoj godini.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak izjavio je prošlog tjedna kako će ruska proizvodnja dosegnuti u ovoj godini 11,02 milijardi barela, najviše u zadnjih 30 godina.

OPEC je obećao kako će nadoknaditi gubitak iranske ponude budući da se zbog američkih sankcija već počeo smanjivati izvoz tog trećeg najvećeg proizvođača OPEC-a.

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump čini se ublažava svoj pristup Iranu. Naime, u ponedjeljak je izjavio kako je spreman sastati se s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhaniem bez ikakvih preduvjeta. Samo tjedan dana prije na Twitteru je prijetio kako će Iran snositi teške posljedice.

Odvojeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim je službenim stranicama objavila da je cijena košarice s 15 sirovina u ponedjeljak iznosila 73,53 dolara, što znači da se smanjila za 16 centi u odnosu na prošli petak.