SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAVA
 
Cijena kave će rasti, proizvodnja u Brazilu pala 30%
Autor/izvor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
Datum objave: 23.03.2014. - 12:18:00
Zadnja izmjena: 23.03.2014. - 17:39:33
LONDON - Cijene kave mogle bi porasti zbog suše u Brazilu gdje je proizvodnja smanjena na najmanju količinu u posljednjih 30 godina.

Najgora suša u povijesti posebno je pogodila brazilsku regiju Minas Gerais, poznatu po plantažama kave, a tamo je tokom prosinca, siječnja i veljače palo samo deset posto kiše u odnosu na prosjek za ljetno razdoblje u Brazilu.

Zabrinuti Hugo de Brito je peta generacija uzgajivača kave u obitelji, a njegova plantaža od 1.000 hektara, nekome tko se ne razumije u kavu, na prvi pogled izgleda zelena i bujna. Malo pažljiviji pogled, ipak, otkriva da su zrna smežurana, prerano sazrela u crvenu boju ili crna i sasušena.

Brazilski plantažeri vjeruju da će ove godine proizvesti 30 posto manje kave nego što su planirali, što će se vjerojatno odraziti na cijene tog napitka u kafićima širom svijeta. U skladištima blizu grada Tres Pontas radnici su „zatrpani“ vrećama kave, što samo potvrđuje da je, s udjelom od 40 posto svjetskog tržišta, Brazil definitivno najveći uzgajivač te biljke u svijetu.

Cijena narudžbi sorte Arabica samo tokom ove godine skočila je 80 posto, dostigavši tako cijenu od četiri dolara za kilogram.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.