SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijena nafte na američkom tržištu pala, na londonskom porasla
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.09.2017. - 07:47:24
NEW YORK – Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna blago porasla, a na američkom pala dok su ulagači pratili razvoj situacije nakon što je uragan Harvey poharao naftom bogati Teksas.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,6 posto, na 52,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 47,30 dolara.

Zbog uragana Harvey i kasnijih poplava u Teksasu i Meksičkom zaljevu, od prošloga je vikenda obustavljena proizvodnja u brojnim rafinerijama, pa se procjenjuje da je bila zatvorena četvrtina rafinerijskih kapaciteta SAD-a.

To je na tržištu izazvalo strahovanja od nestašice goriva zbog čega su cijene benzina u SAD-u snažno porasle. No, cijene sirove nafte nisu pratile taj trend jer je zbog obustave rada rafinerija smanjena potražnja za sirovom naftom, zbog čega su zalihe porasle.

Analitičari očekuju oscilacije cijene nafte malo gore malo dolje dok ne bude jasnija slika o obnovi rada u rafinerijskoj industriji u SAD-u.

"Prirodne katastrofe općenito negativno utječu na cijene u srednjoročnoj perspektivi jer razaraju potražnju, ali kratkoročno tržište reagira na nestašicu", kaže Jason Gammel iz investicijske banke Jeffries.

Od polovice tjedna pojedine rafinerije u Teksasu obnovile su rad, a u četvrtak je američka vlada prvi put u pet godina posegnula u strateške rezerve, uputivši u rafineriju u saveznoj državi Louisiani milijun barela sirove nafte. Iz Bijele kuće poručeno je da bi se moglo plasirati još rezervi.

No, izvan SAD-a ponuda nafte na globalnom tržištu i dalje je obilna, unatoč nastojanjima vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno.

Posljednji podaci Reutersa pokazuju da je u kolovozu proizvodnja OPEC-a smanjena za 170 tisuća barela dnevno u odnosu na vrhunac proizvodnje u ovoj godini.

U međuvremenu, tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna ostao nepromijenjen, na njih 759.

Premda to pokazuje da proizvodnja nafte u SAD-u stagnira nakon snažnog rasta početkom godine, to ipak nije osobito ohrabrilo ulagače jer je broj tih postrojenja znatno veći nego u isto doba prošle godine, kada ih je bilo 407.