SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijena nafte pale prema 76 dolara zbog OPEC-ove prognoze o neizvjesnosti na tržištu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2018. - 17:59:08
LONDON - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 76 dolara budući da se investitori pripremaju za ključni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u sljedećem tjednu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala za 29 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 65,98 dolara.

Sirovom se naftom trguje unutar ograničenog cjenovnog raspona, u skladu s kretanjima na širim financijskim tržištima koja uglavnom nisu reagirala na summit SAD-a i Sjeverne Koreje, fokusiran na denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Cijene je blago pritisnulo mjesečno izvješće OPEC-a u kojem se predviđa visoki stupanj nesigurnosti na svjetskom tržištu nafte u ovoj godini.

To posebno vrijedi za drugu polovinu godine, unatoč tome što podaci grupe pokazuju da je problem prekomjerne opskrbe riješen. To navodi na zaključak da izvoznici neće žuriti i da neće već idućeg tjedna značajno ublažiti ograničenja proizvodnje, nagađaju analitičari.

"Rast cijena u terminskim ugovorima posustao je u posljednje vrijeme zbog neizvjesnosti u kontekstu priprema trgovaca za potencijalno obnovljenu veću ponudu na tržištu", istaknuli su u naftnom kartelu.

Zbog američkih sankcija koje bi mogle smanjiti iranski izvoz i mogućeg dodatnog smanjenja proizvodnje u Venezueli, Saudijska Arabija i Rusija naznačile su da su spremne povećati proizvodnju kako bi pokrile eventualni manjak u opskrbi.

Ruska se proizvodnja proizvodnja navodno već početkom lipnja popela na 11,1 milijun barela dnevno.

Iz najveće izvoznice Saudijske Arabije također stižu naznake povećanja prozivodnje.

Od početka prošle godine OPEC u suradnji s partnerima, uključujući i Rusiju, ograničava proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno u nastojanju da ojača tržište.

Njihova su nastojanja podigla cijene čije su se oscilacije proteklih dana ipak stišale u očekivanju sastanka OPEC-a 22. i 23. lipnja, na kojem će se odlučivati ​​o budućoj proizvodnoj politici.

"Na tržištu se u posljednja dva tjedna trgovalo unutar ograničenog cjenovnog raspona a tako će vjerojatno biti i u predstojećem razdoblju", procjenjuje Ole Hansen iz Saxo Banka.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 73,96 dolara, što znači da je oslabila 26 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.