SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene barela nafte padaju zbog podataka o rastu proizvodnje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.08.2018. - 17:03:52
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su pale nakon dobitaka dan ranije, jer su tržišta preusmjerila fokus na čimbenike koji bi u duljem roku mogli izazivati pritiske na pad cijena.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala za 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,15 dolara. Na putu je tako četvrtog tjednog pada u posljednjih pet tjedana, za približno 1,4 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula za 26 centi, na 68,70 dolara. Cijene bi mu trebale na tjednoj razini ostati više-manje nepromijenjene, a nakon četiri tjedna pada.

U četvrtak je podršku rastu cijena pružila vijest o padu američkih zaliha sirove nafte za 1,3 milijuna barela u ključnom čvorištu za isporuke, u Cushingu u Oklahomi, na najniže razine u gotovo četiri godine. Ti su podaci američke uprave za energetiku (EIA) poduprli cijene na londonskom tržištu, gdje je barel u četvrtak zaključio trgovanje u plusu za cijeli dolar.

No, ukupno su američke zalihe sirove nafte u prošlome tjednu povećane za 3,8 milijuna barela, na 408,74 milijuna barela, pokazalo je također izvješće EIA.

Pritiske na pad cijena izazivaju najnovija izvješća o povećanoj naftnoj proizvodnji. Rusija ju je u srpnju povećala za 150 tisuća barela dnevno u odnosu na mjesec ranije, na 11,21 milijun barela, pokazali su podaci ruskog ministarstva energetike u četvrtak. Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik, nedavno je također podigla proizvodnju, na oko 11 milijuna barela dnevno, a na sličnim je razinama i američka proizvodnja.

Saudijska Arabija, Rusija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati povećali su proizvodnju kako bi nadoknadili za očekivane manjkove iranske sirove nafte nakon što planirane američke sankcije kasnije ove godine stupe na snagu.

No, kompletan prekid iranskih isporuka ne čini se vjerojatnim, s obzirom na izvješće Bloomberga od petka prema kojem je Kina, najveći klijent Irana, odbila zahtjev SAD-a da sreže uvoz iz te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Kineski Unipec ujedno je privremeno obustavio kupnje američke nafte zbog eskalirajućeg trgovinskog sukoba, kazali su izvori.

Unipec kaže da neće kupovati američku naftu, a Kina da neće poštovati sankcije Iranu - to su čimbenici koji bi mogli izazivati pritiske na pad cijena, smatra Olivier Jakob iz konzultantske tvrtke Petromatrix.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 71,61 dolar, što je 50-ak centi manje nego dan ranije.