SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Cijene hrane stabilne u rujnu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.10.2019. - 17:39:40
NEW YORK - Cijene hrane bile su u rujnu stabilne na globalnim tržištima budući da je pojeftinjenje šećera amortiziralo poskupljenje biljnih ulja i mesa, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda bio je u rujnu nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je u prosjeku 170 bodova.

Najviše su u rujnu pale cijene šećera, za 3,9 posto u odnosu na kolovoz, uglavnom zbog očekivanja obilnih zaliha i ponude i smanjene potražnje u Brazilu za korištenjem šećerne trske u proizvodnji etanola.

Blaže su pak pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi, za 0,6 posto, budući da je pad cijena maslaca i sira nadmašio poskupljenje mlijeka u prahu.
Najviše su pak u rujnu na mjesečnoj razini porasle cijene biljnih ulja, za 1,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu u nešto više od godinu dana.
Poskupjelo je i meso, za 0,8 posto na mjesečnoj razini, zbog snažne potražnje za uvozom u Kini. Iako su se cijene svinjetine u azijskom divu, najvećem svjetskom tržištu, zadržale na visokoj razini, dosegnutoj u kolovozu, njihov je uzlazni trend zakočila veća izvozna opskrba iz Europe.

Cijene žitarica bile su stabilne, budući da je skuplja pšenica bila protuteža jeftinijem kukuruzu. Riža je blago pojeftinila zbog slabašne uvozne potražnje i neizvjesnosti u pogledu regulative na Filipinima i u Nigeriji.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na globalnim tržištima žitarica FAO je snizio prognozu globalne proizvodnje žitarica u ovoj godini, na 2,7 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje za dva posto u odnosu na 2018. godinu.

"Glavni su razlog najnovijeg sniženja (prognoze) pogoršani izgledi za globalnu proizvodnju riže i pšenice, koji su nadmašili procijenjenu veću proizvodnju žitarica namijenjenih prehrani ljudi i životinja", tumače u FAO-u.

Snižena je procjena potrošnje žitarica u sezoni 2019/2020., na 2,714 milijardi tona, što i dalje predstavlja rekord i povećanje za 1,3 posto u odnosu na sezonu 2018/2019.
Zalihe bi na kraju sezone u idućoj godini prema novim FAO-vim procjenama trebale dosegnuti 850 milijuna tona, što bi značilo da će biti dva posto manje nego na početku sezone.
Globalne zalihe pšenice trebale bi porasti 1,6 posto a zalihe kukuruza vjerojatno će se znatno smanjiti ponajprije zbog očekivanog velikog pada u Kini.
FAO je ujedno potvrdio procjenu o obujmu globalne trgovine žitaricama u sezoni 2019/2020. od oko 415 milijuna tona.