SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAVA
 
Cijene kave potonule najniže od kraja 2005.
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 24.09.2018. - 18:56:36
LONDON - Cijena kave dostigla je najnižu vrijednost u posljednjih dvanaest godina, točnije odkraja 2005. godine, piše Financial Times. 

Kava arabica je potonula na manje od jednog dolara po funti (0,453 kg), što je znatno niže od proizvodne cijene velikih proizvođača. U Kolumbiji prosječna cijena kave iznosi oko 1,20 dolara, a u Salvadoru - 1,50 dolara po kilogramu.

Glavni razlozi za to su hiperprodukcija, složena ekonomska situacija u Brazilu, koji je dugi niz godina najveći proizvođač kave i deprecijacija nacionalne valute u zemlji. 
Brazilski real je izgubio 22 posto svoje vrijednosti od početka 2018. godine, prema Bloombergu. 

Probleme sa niskim cijenama kave imaju i drugi veliki proizvođači, kao što su Kolumbija i Gvatemala, prema FT. U Kolumbiji, zbog niskih cijena, sve više poljoprivrednika okreće se rastućoj koki, čiji se listovi koriste za proizvodnju kokaina.  U Gvatemali sve više poljoprivrednika odustaje od kave i iseljava se u susjedne zemlje gdje traže bolje plaćene poslove. 

Međunarodno vijeće za kavu (ICC) strahuje da bi se zbog svega ovoga proizvođači kave polako mogli početi povlačiti iz uzgoja ove kulture. Tu su i strahovanja o održivosti budućih isporuka kave zbog iznimno negativnog utjecaja klimatskih promjena. Uzgojem kave bavi se, prema procjenama, oko 25 milijuna farmera.