SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte blizu 70 dolara zbog smanjene ponude
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.04.2019. - 18:27:15
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 70 dolara budući da su očekivanja tješnje globalne ponude nadjačala pritisak povećanja zaliha i proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 16 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 13 centi višoj cijeni, od 62,33 dolara.

Cijene su u ovoj godini u Londonu porasle gotovo 30 posto, a na američkom tržištu čak 40 posto, potaknute američkim sankcijama na venezuelansku i iransku naftu i koordiniranom smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Dodatnu im potporu pruža veća globalna potražnja.

"Tržište je očigledno sklono podizanju cijena, s obzirom na ograničenja ponude", konstatira Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

"Potražnja također izgleda puno bolje nego što se očekivalo s obzirom na nedavno objavljene podatke o indeksima menadžera nabave (PMI) u Kini i SAD-u, kao i na potencijalni poticaj koji bi mogao osigurati kinesko-američki trgovinski sporazum", dodaje McCarthy.

Indeks menadžera nabave u kineskom uslužnom sektoru porastao je u ožujku na 54,4 boda, najvišu razinu od siječnja 2018. godine, sa siječanskog 51,1 boda. pokazalo je jučer objavljeno istraživanje Caixin/Markita.

Savjetnik za gospodarstvo Bijele kuće Larry Kudlow izjavio je pak u srijedu da je u prošlotjednim trgovinskim pregovorima Sjedinjenih Država i Kine postignut dobar napredak i da će dvije strane u novom krugu nastojati premostiti razlike u stajalištima.

Ujedno se sezona radova održavanja u rafinerijama primiče kraju, što će osigurati dodatnu potražnju za naftom, podsjeća Virendra Chauhan iz singapurskog Energy Aspectsa.

Protuteža tim faktorima bilo je povećanje američkih zaliha u prošlom tjednu, za čak 7,2 milijuna barela, pokazali su službeni podaci vlade u Washingtonu. Analitičari su očekivali njihov pad.

Vladino je izvješće pokazalo i da se proizvodnja nafte u SAD-u povećala za 100.000 barela dnevno, na rekordnih 12,2 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,12 dolara, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.