SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte iznad 66 dolara, smanjena opskrba protuteža većoj američkoj ponudi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.03.2019. - 16:00:02
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 66 dolara, balansirajući između veće ponude iz SAD-a i zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo i smanjene opskrbe iz vodećih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,39 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 16 centi višoj cijeni, od 57,38 dolara.

"Cijene nafte u današnjem su se trgovanju konačno stabilizirale", konstatirao je Kumar iz Interfax Energyja.

Potporu cijenama pružilo je Reutersovo istraživanje, prema kojem je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u veljači crpila 30,68 milijuna barela dnevno, 300.000 barela dnevno manje nego u siječnju i najmanje od 2015. godine.

Dodatnu potporu pruža i 40-postotni pad izvoza nafte iz Venezuele, na oko 920.000 barela dnevno, otkako je američka vlada 28. siječnja uvela sankcije državnoj naftnoj kompaniji.

OPEC, među čije zemlje-osnivače spada i Venezuela, i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom odlučili su od početka ove godine smanjiti opskrbu za ukupno oko 1,2 milijuna barela dnevno radi potpore cijenama. Venezuela je izuzeta od tih rezova.

"OPEC i njegovih 10 saveznica poštuju dogovor i ovoga su puta tvrdoglavi", navode u bilješci klijentima analitičari londonske brokerske kuće PVM.

Protuteža je smanjenoj opskrbi iz OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača uzlet američke proizvodnje na rekordne razine.

Cijene nafte koče i predviđanja da će globalna potražnja za gorivom u ovoj godini pasti zbog posustajanja gospodarskih aktivnosti.

Tako su aktivnosti u kineskoj industriji u veljači pale treći mjesec zaredom pod utjecajem slabih izvoznih narudžbi, pokazuje istraživanje londonske tvrtke Markit. Slabost se osjeća i u široj regiji, uključujući najveći pad južnokorejskog izvoza u veljači u gotovo tri godine zbog kontinuiranog slabljenja kineske potražnje.

Unatoč tome, potrošnja goriva, posebno u azijskim zemljama u razvoju, ključnim pokretačima globalne potražnje za naftom, i dalje je snažna. Očekuje se, primjerice, da će potrošnja dizelskog goriva u Indiji ove godine porasti na rekordnu razinu s obzirom na očekivani 7-postotni rast gospodarskih aktivnosti.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio je da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 65,28 dolara, što znači da je porasla 31 cent u odnosu na prethodni radni dan.