SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte kliznule prema 63 dolara, sve oči uprte u Beč
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.11.2017. - 17:23:33
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 63 dolara pod utjecajem sumnji da je Rusija spremna ograničiti opskrbu kroz dulje razdoblje kako bi zajedno s ostalim vodećim proizvođačima poduprla cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,39 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 57,74 dolara.

Ministri nafte članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača počeli su se u srijedu okupljati u Beču kako bi razmotrili produljenje sporazuma kojim je proizvodnja sirove nafte smanjena za 1,8 milijuna barela dnevno. Cijene su u takvom okruženju porasle 40 posto od sredine godine.

Važeći sporazum istječe krajem ožujka iduće godine a očekuje se da će proizvođači sutra u Beču dogovoriti njegovo produljenje, iako se još ne zna do kada, što na tržištu stvara neizvjesnost.

"Sutrašnji dugo očekivani sastanak trebao je biti puka formalnost. No, priča ne slijedi scenarij i sve upućuje na to da će pregovori biti teži nego što se očekivalo", tumači Stephen Brennock, analitičar PVM-a.

Izvori iz OPEC-a izjavili su u utorak da će na bečkom sastanku biti postignut dogovor o produljenju razdoblja ograničene opskrbe do kraja iduće godine, ali uz uključenu opciju analize situacije u lipnju.

Glavni su izvor nesklonosti značajnom produljenju sporazuma bojazni Rusije da bi takva odluka mogla dovesti do pregrijavanja tržišta. U Moskvi se pribojavaju da će skok cijena nafte potaknuti neodrživo jačanje rublja koje će naštetiti ruskom izvozu.

Također bi moglo potaknuti povećanje proizvodnje u SAD-u koja već osjetno raste i do neke mjere neutralizira utjecaj smanjene opskrbe iz OPEC-a.

Izvješće Američkog instituta za naftu (API) u utorak je pokazalo da su američke zalihe sirove nafte prošlog tjedna porasle za 1,8 milijuna barela a analitičari su očekivali njihov pad za 2,3 milijuna barela.

"Tržište je očekivalo ohrabrujuće podatke s obzirom na poremećaj u dotoku nafte cjevovodom iz Kanade. Unatoč tome, ukupna je razina zaliha ipak porasla", objašnjava raspoloženje na tržištu Ole Hansen iz Saxo Banka.

Jučer je priopćeno da će naftovod Keystone postupno početi s radom, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 61,31 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.