SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte na putu prema 55 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.09.2017. - 16:27:44
LONDON - Cijene nafte blago su porasle u četvrtak na međunarodnim tržištima, nastavljajući put prema 55 dolara uz potporu pojačane potražnje za sirovom naftom zbog otvaranja američkih rafinerija i slabijeg dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,48 dolara. U SAD-u barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,05 dolara.

Rafinerije na američkoj obali Meksičkog zaljeva postupno počinju s radom nakon pustošenja uragana Harvey, koji je prije gotovo dva tjedna pogodio američke savezne države Teksas i Louisianu, iznudivši zatvaranje ključne naftne infrastrukture u srcu američke naftne industrije.

Do srijede navečer zatvoreno je bilo nekih 20 posto rafinerijskih kapaciteta u SAD-u, iako niz rafinerija postupno obnavlja poslove prerade a otvaraju se i naftne luke.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, zbog kojeg jača kupovna moć imatelja ostalih valuta a time i potražnja za naftom čije su cijene iskazane u zelenim novčanicama. Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta pao je danas 0,45 posto, na 91,878 bodova.

Naftna tržišta zakočilo je danas ipak približavanje još jednog uragana ključnoj naftnoj regiji SAD-a, zbog čega su ponovo oživjela strahovanja od smanjene potražnje za sirovom naftom. Uragan Irma protutnjao je sinoć preko Kariba, uz snagu vjetra od 295 kilometara na sat, i na putu je prema Floridi odakle već stižu vijesti o nestašici goriva.

Na Atlantiku se već formira nova tropska oluja, Jose, koju je američki državni centar za uragane u međuvremenu također uvrstio u kategoriju uragana

"Potražnju možda i dalje iskrivljuje niz uragana koji prolaze preko Kariba", špekulira Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA.

Tamas Varga iz PVM-a primjećuje također da uzlazni trend cijena koči i ukidanje 'više sile' u Libiji i jučerašnja obnova proizvodnje na najvećem naftnom polju u toj zemlji Šarari nakon blokade cjevovoda koju su organizirale naoružane skupine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 51,88 dolara, što znači da je bila 1,06 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.