SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte nadomak 64 dolara, tržišta nervozna zbog napetosti na Bliskom istoku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2017. - 17:08:20
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 64 dolara, poduprte eskalacijom napetosti u odnosima Saudijske Arabije i Irana i uhićenjima niza dužnosnika u Rijadu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 32 centa niža nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 63,95 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 57,25 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,71 dolar.

Tržišta su na početku tjedna katapultirala uhićenja u Saudijskoj Arabiji u sklopu borbe protiv korupcije koju provodi prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, učvršćujući kontrolu nad zemljom. Saudijski prijestolonasljednik dao je prošlog vikenda uhititi više članova kraljevske obitelji, ministara i investitora a neimenovani je dužnosnik nazvao taj val uhićenja "prvom fazom" borbe protiv korupcije.

Naftna tržišta ipak je više zabrinula eskalacija napetosti u odnosima Rijada i Teherana kojeg zemlje u regiji Perzijskog zaljeva smatraju odgovornim za sukobe u Jemenu. Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom intervenirala je u Jemenu kako bi poduprla službene vlasti u borbi protiv pobunjenika iz redova Huta.
Jučer su iz koalicije poručili da će zatvoriti sve prilaze Jemenu nakon obaranja helikoptera proteklog vikenda, pri čemu je stradao saudijski princ Mansur ben Mokren.
Jučer je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Džubeir izjavio da njegova zemlja pridržava pravo reakcije na "neprijateljsku akciju" Irana.

"Saudijska Arabija uistinu ponovo ulazi u sukob s Iranom i fokus je po mom mišljenju više na tome nego na unutarnjim (saudijskim) pitanjima", konstatira Olivier Jakob iz savjetodavne kuće Petromatrix.

"S jedne strane takav nastup podiže razinu globalnog geopolitičkog rizika a otežava i održavanje konsenzusa na razini OPEC-a", dodaje Jakob.
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) predvođena Saudijskom Arabijom odlučila je zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine.

"Te dvije članice OPEC-a (Saudijska Arabija i Iran, op. ur.) ukupno proizvode blizu 14 milijuna barela dnevno. S obzirom na njihove neprijateljske geste na vrlo maloj udaljenosti nije nimalo čudno što cijene nafte rastu", slaže se Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.
Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 61,05 dolara, što znači da je poskočila 1,90 dolara u odnosu na kraj prošlog tjedna.