SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte oko najviših razina u dva mjeseca, u SAD-u pale zalihe
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.07.2017. - 13:55:11
SINGAPUR – Na svjetskim tržištima cijene nafte u četvrtak zadržale su se nedaleko najviših razina u posljednjih osam tjedana, potaknute nadama da će oštriji nego što se očekivalo pad zaliha u SAD-u utjecati na smanjenje prekomjerne zasićenosti svjetskog tržišta.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,88 dolara, nakon što je jučer porasla 1,5 posto. I na američkom je tržištu cijena barela jutros ostala gotovo nepromijenjena, na 48,67 dolara.

Američke zalihe sirove nafte u prošlom su tjednu zabilježile snažan pad, budući da su rafinerije povećale preradu, dok je uvoz smanjen. Zalihe benzina također su pale, dok su zalihe derivata potonule, pokazali su u srijedu objavljeni podaci američke vlade.

Pad zaliha sirove nafte za 7,2 milijuna barela u tjednu do 21. srpnja znatno je veći u odnosu na 2,6 milijuna barela, koliko su očekivali analitičari.

"To je već četvrti tjedan zaredom kako zalihe padaju, i to u sezoni kada obično rastu", kaže analitičarka naftne kompanije PIRA Energy Jenna Delaney.

Američki proizvođači, uključujući korporacije Hess, Anadarko Petroleum i Whiting Petroleum u ovom su tjednu najavili planove smanjenja potrošnje u ovoj godini zbog niskih cijena nafte.

Optimizam da se dugotrajno preopskrbljeno tržište uravnotežuje podupiru i vijesti s početka tjedna da će Saudijska Arabija u kolovozu ograničiti izvoz sirove nafte na 6,6 milijuna barela dnevno, a to je za oko milijun barela dnevno ispod njezinih izvoznih razina u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), također su obećale smanjenje izvoza.

"I dalje smo na putu smanjenja globalne prezasićenosti", kažu analitičari banke OCBC.

No, analitičari također smatraju da cijene nafte vjerojatno nemaju previše prostora za rast, budući da bi nedavni dobici mogli potaknuti veću proizvodnju, osobito američkih proizvođača iz škriljaca koji imaju niske troškove.

"Tržište će vjerojatno u sljedećim tjednima još više pozornosti posvetiti aktivnosti bušenja u SAD-u, osobito nakon sugestija pojedinih igrača u toj industriji da rast broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u usporava", poručili su analitičari banke ING.

Izvoz američkog goriva na putu je da ostvari još jedan rekord u 2017. godini, budući da su strana tržišta sve važnija za buduće izglede rasta i profitnih marži američkih rafinerija.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 48,51 dolara, što je za 40 centi više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.