SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte padaju treći dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.08.2018. - 14:43:26
LONDON - Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima pale treći dan zaredom, nakon neočekivanog rasta američkih zaliha sirove nafte, a u kontekstu i dalje prisutne zabrinutosti zbog ubrzanog rasta globalne ponude.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je tako za 32 centa, na 72,07 dolara. Na američkom mu je cijena pala za 55 centi, na 67,11 dolara.

Saudijska Arabija, Rusija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati redom su povećali proizvodnju, kao što su dogovorili na sastanku u lipnju, a kako bi pomogli kompenzirati očekivane manjkove iranske sirove nafte kad američke sankcije Teheranu stupe na snagu kasnije ove godine.

Na tržištima nafte također se osjećaju posljedice tenzija na planu globalne trgovine, koje bi mogle dovesti do usporavanja gospodarskih aktivnosti na globalnoj razini.

Američki predsjednik Donald Trump prijeti 25-postotnom carinom na uvoz kineskih roba u vrijednosti 200 milijardi dolara, pokušavajući primorati Peking na ustupke na planu trgovine. Kina nije dugo čekala s odgovorom, poručivši da će uzvratiti odgovarajućim mjerama poduzme li SAD dodatne korake na tom planu.

Dodatni pritisak na pad cijena izazvali su i podaci američke uprave za energetiku (EIA), koji su pokazali rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,8 milijuna barela zbog skoka uvoza. Analitičari iz Reutersove ankete očekivali su pad zaliha za 2,8 milijuna barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na službenim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 72,10 dolara, što znači da je smanjena za nešto više od 1,5 dolara u usporedbi s danom ranije.