SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale, banke snizile procjene za ovu i iduću godinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.07.2017. - 17:44:48
LONDON – Cijene nafte ponovo su pale u utorak na međunarodnim tržištima prema 46 dolara nakon što je skupina banaka u kontekstu prekomjerne opskrbe snizila prognoze cijena u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela smanjena za 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta i iznosila je 46,38 dolara. U istom je iznosu bila u minusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 43,90 dolara.

Francuska banka PNP Paribas snizila je procjenu cijene barela na londonskom tržištu u ovoj godini za devet dolara, na 51 dolar. Još su više - za 15 dolara - snizili procjenu cijene u idućoj godini, na 48 dolara.

Britanski Barclays također je snizio procjene i sada očekuju da će cijena barela u Londonu ove i iduće godine iznositi 52 dolara. Ranije su za ovu godinu predviđali 55 a za iduću 57 dolara.

"Temeljno se raspoloženje pogoršalo kada su cijene u pitanju", konstatira Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Cijene sirove nafte niže su oko 18 posto u odnosu na početak godine unatoč sporazumu vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.

OPEC je zajedno s Rusijom i skupinom velikih izvoznica dogovorio i produljenje razdoblja smanjene opskrbe za devet mjeseci, do kraja ožujka iduće godine, kako bi se smanjila prekomjerna opskrba i zalihe svele na petogodišnji prosjek.

Njihova nastojanja 'miniraju' drugi proizvođači, uključujući SAD koji ne sudjeluje u dogovoru i paralelno povećava vlastitu proizvodnju.

Tako je američka proizvodnja u proteklih 12 mjeseci poskočila više od 10 posto, na 9,34 milijuna barela dnevno, a proizvodnju povećavaju i Nigerija i Libija, inače članice OPEC-a izuzete iz sporazumnog smanjenja.

U američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs upozoravaju da bi cijene mogle pasti i ispod razine od 40 dolara ako se zalihe značajno ne smanje odnosno ako američki proizvođači ne smanje aktivnosti bušenja i proizvodnje.

Trenutno potporu cijenama pruža veća potražnja za benzinom u jeku sezone vožnje na sjevernoj polutki ali to neće trajati unedogled.

"Američka potražnja za benzinom možda je u apsolutnom izrazu dosegnula vrhunac prošle godine", napominju u Bank of America Merrill Lynchu, dodajući da ne očekuju manji jaz između ponude i potražnje nakon što završi ljetna sezona vožnje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 44,77 dolara, što znači da je pala 34 centa u odnosu na prethodni radni dan.