SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale gotovo 4 posto, zalihe i dalje visoke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2017. - 07:44:05
NEW YORK – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna oštro pale, treći tjedan zaredom, jer su podaci pokazali da zalihe u SAD-u i dalje rastu, unatoč početku ljetne sezone i OPEC-ovom smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,6 posto, na 48,15 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 posto, na 45,83 dolara.
Oštar pad cijena 'crnog zlata' uslijedio je polovicom tjedna kada su podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u tjedan dana prije neočekivano porasle za 3,3 milijuna barela, na 513,2 milijuna.

Zalihe naftnih derivata također su porasle, unatoč početku ljetne sezone kada potražnja doseže vrhunac zbog povećanih putovanja.

"Američke zalihe naftnih derivata ponovo su iznad prošlogodišnjih razina i osjetno iznad petogodišnjeg prosjeka, što odražava neočekivano usporavanje potražnje u SAD-u za gorivima", poručuju analitičari banke Jefferies.

Podaci o zalihama pokazuju da je jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, premda je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjila proizvodnju.
OPEC i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. svibnja na sastanku u Beču produljiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja ožujka iduće godine, i to u istom obujmu kao i dosad – za 1,8 milijuna barela dnevno.

No, od tada su cijene nafte pale oko 12 posto.

"Izazov s kojim se OPEC suočava veći je nego što su mnogi mislili prije nekoliko tjedana", kaže Tamas Varga, analitičar londonske brokerske tvrtke PVM Oil Associates.

Jer, dok OPEC smanjuje proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, pa je ovih tjedana dosegnula 9,34 milijuna barela, što je gotovo 500.000 barela više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i blizu razine najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.
I posljednji podaci tvrtke Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošloga je tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za osam, što je već 21. tjedan zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dosegnuo 741, najvišu razinu od travnja 2015. godine i dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

"Povećanje proizvodnje u SAD-u vjerojatno će i dalje pritiskati cijene nafte", kaže Gene McGillian, direktor istraživanja tržišta u tvrtki Tradition Energy.