SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale ispod 58 dolara zbog sumornih ekonomskih pokazatelja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.10.2019. - 17:51:48
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 58 dolara pod pritiskom zabrinutosti za rast svjetskog gospodarstva i naftnu potražnju i povećanja zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,48 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,2 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 16 centi nižoj cijeni, od 52,48 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 98 centi.

Trgovce je jučer zabrinuo podatak američke vlade o rastu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 3,1 milijun barela, budući da se poklopio s naznakama slabosti u američkoj industriji. Tako je ovotjedno izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM) pokazalo pad aktivnosti u američkom proizvodnom sektoru u prošlom mjesecu na najnižu razinu u gotovo 10 godina.
Danas se na sumorne podatke iz SAD-a nadovezala eurozona preko izvješća tvrtke Markit o stagnaciji gospodarstva u rujnu.

"Jednostavno je nemoguće predvidjeti što bi mogao biti sljedeći značajan izvor podrške za cijene (nafte) budući da je pozornost čvrsto fokusirana na stanje u gospodarstvu a ono uopće nije ružičasto", tumači raspoloženje na tržištu Tamas Varga iz PVM-a.

Kakvu-takvu potporu cijenama pružila je nada da bi Sjedinjene Države i Kina mogle postići napredak u rješavanju trgovinskih sporova, te podatak o padu proizvodnje nafte u SAD-u u srpnju. Upravo su proizvođači u SAD-u najviše povećavali proizvodnju u posljednje vrijeme.

"Trgovinski pregovori Sjedinjenih Država i Kine u sljedećem tjednu i dalje su nepoznanica koja bi mogla pružiti potporu", smatra Stephen Innes iz AxiTradera.

Razgovori kineskih i američkih predstavnika trebali bi se nastaviti za tjedan dana.
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 58,72 dolara, što znači da je pala 93 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.