SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale ispod 59 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.09.2019. - 18:49:18
LONDON - Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 59 dolara nakon što su na snagu stupile nove američke i kineske carine, iznova potpirivši zabrinutost za svjetski gospodarski rast i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 54,72 dolara.

Trgovina je danas bila oskudna zbog praznika u SAD-u, a u fokusu su bile nove američke i kineske carine uvedene proteklog vikenda.
SAD je u nedjelju pokrenuo novi ciklus carina od 15 posto na uvoz niza kineskih proizvoda, uključujući obuću, pametne satove i televizore ravnih ekrana. Kina je pak uvela carine od pet posto na uvoz sirove nafte iz SAD-a, čime su prvi puta u trgovinski sukob dva vodeća gospodarstva uključeni i energenti.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se unatoč tome predstavnici dviju strana sastati tijekom rujna kako bi razgovarali o rješenju trgovinskog spora. Prema objavi na Twitteru, njegov je cilj smanjiti američku ovisnost o Kini. Ujedno je ponovno pozvao američke kompanije da nađu alternativu za kineske dobavljače.

"Iako je predsjednik Trump naznačio da planirani pregovori SAD-a i Kine nisu otkazani, na tržištu prevladava rezignacija u očekivanju nastavka sukoba dviju zemalja. Trgovci sada upiru oči u središnje banke, očekujući od njih da ublaže monetarnu politiku kako bi potaknule sklonost rizičnijoj imovini", zaključuje Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Cijene je danas zakočio i podatak o rastu proizvodnje nafte u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u kolovozu, što je prvi puta ove godine. Razlog je veća opskrba iz Iraka i Nigerije koja je nadmašila smanjenu opskrbu iz Saudijske Arabije i osjetno manji izvoz iz Irana zbog američkih sankcija.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,11 dolara, što znači da je bila 13 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.