SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pod pritiskom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.02.2019. - 20:32:08
LONDON - Cijene nafte u srijedu su pale na međunarodnim tržištima pod pritiskom nastavka trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, podataka o usporavanju kineskog gospodarstva i rekordne američke proizvodnje koja potkopava OPEC-ovo smanjenje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 37 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 56,81 dolara.

Proizvodna aktivnost smanjila se u veljači u Kini treći mjesec zaredom, dok su izvozne narudžbe pale po najvećoj stopi od financijske krize prije deset godina.

"Daljnji dokazi usporavanja u Kini pogađaju tržišno raspoloženje", rekao je Jasper Lawler iz brokerske kuće London Capital Group.

U anketi Reutersa 36 ekonomista i analitičara izražavaju pesimizam oko značajnijeg rasta cijena u ovoj godini, pri čemu smatraju da će barel nafte u Londonu u 2019. u prosjeku stajati 66,44 dolara, odnosno ispod 67,32 dolara koliko se procjenjivalo u siječnju.

"U kratkoročnom razdoblju, tržišta nafte će karakterizirati tješnja opskrba na međunarodnim tržištima. U ostatku 2019. godine rast cijena nafte neće biti primjeren usporavanju gospodarskog rasta na glavnim tržištima", rekao je Edward Bell iz Emirates NBD-a.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer smanjio je očekivanja brzog rješavanja trgovinskog spora između Kine i Sjedinjenih Država, koja su se pojavila ranije nakon izvješća o napretku na ključnim točkama.

Lighthizer je rekao da su pitanja povezana s Kinom "preozbiljna" da bi se rješavala obećanjima Pekinga da će kupiti više američke robe i smatra da bi svaki sporazum trebao bi uključivati način da se osigura ispunjenje obveza.

Cijene sirove nafte također su pod pritiskom povećanja američke proizvodnje nafte, koja je u zadnjih godinu dana porasla za više od 2 milijuna barela dnevno, na rekordnih 12,1 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64,97 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni radni dan.