SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte podupire ponovno uvođenje američkih sankcija Iranu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2018. - 15:07:05
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim naftnim tržištima nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija velikom naftnom izvozniku Iranu zbog čega se očekuje smanjenje globalne ponude.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 42 centi ili 0,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi ili 0,4 posto višoj cijeni, na 69,31 dolar.

Američke sankcije Iranu, koji je u srpnju isporučivao gotovo 3 milijuna barela dnevno, službeno su stupile na snagu u utorak poslije ponoći u američkoj istočnoj vremenskoj zoni, odnosno u 4:01 po londonskom vremenu.

"Ponovljene američke sankcije Iranu glavni su kratkoročni utjecaj na cijene nafte. Gubici u ponudi mogli bi se kretati u rasponu od 600.000 do 1,5 milijuna barela dnevno," objavio je u utorak ANZ u svojoj bilješci klijentima. Zbog toga, kažu u toj banci, "na tržištu nafte ostaju tijesni odnosi između ponude i potražnje, unatoč povećanju proizvodnje iz članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koje nastoje nadoknaditi gubitke".

Mnoge zemlje, uključujući i američke saveznike u Europi te Kinu i Indiju, protive se sankcijama, no američka vlada je priopćila kako želi da što je moguće više država prestane kupovati iransku naftu.

"Naša je politika da što je moguće prije čim više zemalja prestane kupovati iransku naftu. Surađivat ćemo s pojedinačnim zemljama od slučaja do slučaja, ali naš je cilj smanjiti količinu prihoda i valute koja odlazi u Iran ", izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik američke administracije.

Francuska banka Societe Generale objavila je da je trenutno tržište dobro opskrbljeno, ali i naglasila da će zbog "sankcija u Iranu tržišta ostati bez milijun barela nafte dnevno". Tako će tržišta imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rješavanje nepredviđenih poremećaja, smatraju u Societe Generale.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 72,27 dolara, što je 20 centi više nego dan ranije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.