SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte podupiru sankcije Venezuele i Iran, kao i OPEC-ovi rezovi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.03.2019. - 17:15:24
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 67 dolara zbog smanjene opskrbe koju predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i američkih sankcija Iranu i Venezueli.

Na londonskom se tržištu cijena barela povećala 84 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,83 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 56,82 dolara.

Cijene podupiru nastojanja OPEC-a i njegovih partnera, poput Rusije, da ograniče ponudu kako bi smanjili višak u opskrbi tržišta.

"Prema našem mišljenju, OPEC-ova je strategija što prije ponovo uspostaviti ravnotežu na tržištu i ukinuti mjere ograničenja proizvodnje do kraja lipnja i u drugoj polovini godine ponovo povećavati proizvodnju ukorak s proizvodnjom iz škriljaca", napisali su u srijedu u bilješci klijentima analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs.

Američke sankcije naftnim kompanijama OPEC-ovih članica Irana i Venezuele također pomažu rastu cijena, ističu trgovci.

Venezuelska državna naftna PDVSA ovoga je tjedna proglasila izvanrednu situaciju na moru, ističući da zbog američkih sankcija imaju problema s pristupom tankerima i radnicima angažiranima na izvozu nafte.

Washington je u studenom prošle godine najvećim kupcima, uglavnom iz Azije, odobrio izuzeća od sankcija Iranu, što im je omogućilo kupnju ograničenih količina sirove nafte u roku od 180 dana.

Sada američka vlada traži od vlada tih zemalja da postupno ukinu uvoz nafte iz Irana, ali uvoznici i dalje pregovaraju o mogućem produljenju izuzeća. Indija pak traži da joj se odobri kupovina identične količine nafte.

Tržište je pritom i dalje dobro opskrbljeno zahvaljujući rastućoj proizvodnji u SAD-u. Američke su zalihe u prošlom tjednu porasle znatno više no što se očekivalo, za 7,1 milijun barela, navela je u srijedu američka vlada u svom izvješću.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u već je dosegnula rekordnih 12,1 milijuna barela dnevno , što je više nego dva milijuna barela dnevno više nego na početku 2018., napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,04 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.