SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte porasle prema 78 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.08.2018. - 17:27:03
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema razini od 78 dolara, poduprte učestalim naznakama poremećaja u opskrbi iz Irana i Venezuele i padom američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,64 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 69,91 dolara.

Cijene podupiru nagovještaji da se ponuda na globalnim tržištima približava potražnji i da bi u idućim mjesecima moglo doći do manjka u opskrbi ako američke sankcije ograniče iranski izvoz.

Iranski izvoz sirove nafte vjerojatno se u kolovozu spustio blizu razine od dva milijuna dnevno, u odnosu na visoki 3,1 milijun barela dnevno koliko je iznosio u travnju, budući da uvoznici pod američkim pritiskom smanjuju narudžbe.

"Ponuda na tržištu nafte ponovo se približava potražnji", konstatira Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS. "Smanjenje iranskog izvoza već se primjećuje, puno prije studenog kada bi američke sankcije trebale obuhvatiti naftni sektor", dodao je Staunovo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u prosincu će razmotriti može li nadoknaditi nagli pad opskrbe iz Irana, kazao je u srijedu čelnik iranske državne kompanije za trgovinu naftom SOMO Alaa al-Jaziri.

Naglo je smanjen i venezuelanski izvoz, koji je u proteklim godinama prepolovljen, na oko milijun barela dnevno.

Službeni podaci američke vlade objavljeni u srijedu također podupiru cijene nafte. Američke komercijalne zalihe sirove nafte u prošlom su tjednu pale više nego što se očekivalo, za čak 2,6 milijuna barela, priopćila je vlada.

Američka je proizvodnja istodobno rasla istim tempom kao i u prethodnom tjednu, zadržavši se na rekordnih 11 milijuna barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da bi se prema kraju godine razlika između ponude i potražnje mogla znatno smanjiti zbog smanjene opskrbe iz zemalja poput Irana i Venezuele, te snažne potražnje, posebice u Aziji.

„Neki se definitivno pribojavaju da bi razlika između ponude i potražnje krajem godine mogla znatno smanjiti", izjavio je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 74,48 dolara, što znači da je pala 27 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.