SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte prekoračile 58 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2019. - 16:10:01
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 58 dolara, poduprte nadom da bi pregovori SAD-a i Kine mogli ublažiti trgovinski spor između dva najveća svjetska gospodarstava, a dodatni im je poticaj pružila i smanjena opskrba.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,25 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 49,26 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježila je nada da će Kina i SAD na pregovorima u Pekingu stišati trgovinske napetosti koje su preko carina obuhvatile trgovinsku razmjenu vrijednu više stotina milijardi dolara, prijeteći i svjetskom gospodarskom rastu.

"Mislim da postoje vrlo dobre šanse za razumno rješenje koje bi zadovoljilo i Kinu i nas", izjavio je u ponedjeljak američki ministar za trgovinu Wilbur Ross u kontekstu pregovora dužnosnika dviju država o okončanju trgovinskog spora.

Pojedini analitičari upozoravaju da odnos Washingtona i Pekinga i dalje počiva na nesigurnim nogama i da bi se napetosti mogle ponovo razbuktati.

"Sigurno će doći do novih zaokreta u toj sagi - ne može se isključiti mogućnost povećanja američkih carina na kineske proizvode nakon ožujka s 10 na 25 posto", upozorava Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

"Za sada ipak prevladava optimizam", dodao je Varga.

U novoj je godini cijene sirove nafte poduprlo i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), uključujući i najveću izvoznicu Saudijsku Arabiju, ali i partnerskih zemalja poput Rusije.

Vodeći su proizvođači odlučili u novoj godini smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi utjecali na pad zaliha i time poduprli cijene. Njihova nastojanja minira pak američka proizvodnja koja je u 2018. porasla za dva milijuna barela dnevno, na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

Time je SAD pretekao Saudijsku Arabiju i Rusiju i izbio na prvo mjesto ljestvice proizvođača. Budući da je aktivnost bušenja još uvijek visoka, većina analitičara očekuje daljnje povećanje proizvodnje nafte u SAD-u u ovoj godini.

U konzultantskoj kompaniji JBC Energy procjenjuju da je početkom siječnja proizvodnja nafte u SAD-u "znatno premašila 12 milijuna barela dnevno".

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 56,43 dolara, te je porasla 1,29 dolara u odnosu na prethodni radni dan.