SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte prekoračile 61 dolar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.11.2017. - 17:25:55
AMSTERDAM - Cijene nafte prekoračile su u petak razinu od 61 dolar na međunarodnim tržištima, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači nastaviti smanjivati opskrbu do kraja iduće godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,03 dolara. Na američkom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena i iznosila je 54,78 dolara.

Ovotjedno izvješće američke vlade pokazalo je veliki pad zaliha, signalizirajući uravnoteženje ponude i potražnje na tržištu nafte koje je dosada pritiskala obilna opskrba.

Zalihe se smanjuju a potražnja raste, osobito u Kini, koja je s oko devet milijuna barela dnevnog uvoza premašila Sjedinjene Države na mjestu vodećeg svjetskog uvoznika.

"Čini se da rast potražnje u Kini ubrzava", zaključuju u investicijskoj banci Jefferies.

Ulagači istodobno očekuju da će vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, nastaviti smanjivati opskrbu i nakon isteka odgovorajućeg sporazuma krajem ožujka iduće godine.

Dogovorili su smanjenje opsrkbe za oko 1,8 milijuna barela dnevno.

"Izvješće američke vlade objavljeno u srijedu poduprlo je cijene pa su ulagači krenuli u dobitonosne prodaje ali u međuvremenu je obnovljen uzlazni trend. Čini se izvjesnim da će sporazum OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a biti reprogramiran, što također podupire cijene", izjavio je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

OPEC će se sastati krajem studenog kako bi razmotrili daljnje poteze. Rusija je pak u četvrtak objavila kako bi sporazum koji bi trebao isteći u ožujku po potrebi mogao biti produljen ali da odluka neće biti donesena tako skoro.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 58,49 dolara, što znači da je oslabila 84 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.