SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte prekoračile 76 dolara zbog krize venezuelanskog izvoza
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.06.2018. - 16:33:51
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 76 dolara, poduprte zabrinutošću zbog naglog smanjenja isporuka iz Venezuele.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,21 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 65,31 dolara.

Trgovce zabrinjavaju isporuke iz ekonomskom krizom pogođene Venezuele koja se sada suočava i s prijetnjom američkih sankcija.

Isporuke iz te zemlje preko glavnih izvoznih terminala kasne mjesec dana, pokazuju podaci logističkih tvrtki. Zbog kroničnih kašnjenja i pada proizvodnje državna naftna tvrtka PDVSA mogla bi prekršiti ugovore o nabavi ukoliko uskoro ne realizira dosadašnje narudžbe.

Tankeri pred glavnom naftnom lukom čekaju na ukrcaj 24 milijuna barela sirove nafte, što gotovo odgovara ukupnoj isporučenoj količini venezuelanske nafte u travnju, prema podacima o isporukama.

"Teškoće s opskrbom iz Venezuele vremenski su se poklopile s razmatranjima u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o ublažavanju ograničenja proizvodnje koja su na snazi od 2017. godine a usvojena su radi potpore cijenama nafte", kazao je Jasper Lawler iz grupe LondonCapitala.

"Veliko je pitanje za naftu hoće li OPEC donijeti odluku o ublažavanju ograničenja proizvodnje, a budući da su do sastanka ostala još dva tjedna, trgovci nafte možda su suočeni s pojačanim oscilacijama cijena", dodaje.

OPEC će se 22. lipnja u Beču sastati s najvećim neovisnim proizvođačem Rusijom kako bi razmotrili politiku opskrbe. Irak je u srijedu objavio da se o povećanju proizvodnje još ne razgovara. Tema je otvorena nakon neslužbenog zahtjeva Sjedinjenih Država vodećoj OPEC-ovoj članici Saudijskoj Arabiji da poveća proizvodnju.

Izvan OPEC-a proizvodnja sirove nafte raste, osobito u Sjedinjenim Državama, koje bi uskoro mogle svrgnuti Rusiju s pozicije najvećeg svjetskog proizvođača, budući da se ameička proizvodnja približava razini od 11 milijuna barela dnevno.

Zalihe nafte u SAD-u porasle su u prošlom tjednu za 2,1 milijun barela, izvijestila je u srijedu američka vlada. Zbog tog je rasta razlika u cijeni barela u Londonu i na američkom tržištu prekoračila 10 dolara po barelu.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 73,05 dolara, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.