SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne ispod 64 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.11.2017. - 16:29:06
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, zakočene procjenama da se uzlazni trend koji je potaknula smanjena proizvodnja vodećih izvoznika možda iscrpio i da predstoje dobitonosne prodaje.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,69 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,96 dolara.

Trgovci drže da je uzlazni trend u sklopu kojeg su cijene nafte na londonskom tržištu od srpnja porasle 40 posto možda završen.

"Cijene su možda dosegnule najvišu razinu u kratkoročnoj perspektivi", napominje Fawad Razaqzada iz brokerske agencije Forex.com.

Potporu cijenama pružala su proteklih mjeseci nastojanja vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih na čelu s Rusijom da smanje opskrbu kako bi ograničili višak u odnosu na potražnju.

OPEC će o daljnjoj proizvodnoj strategiji razgovarati na sastanku zakazanom 30. studenoga a očekuje se da će nastaviti ograničavati opskrbu i nakon ožujka iduće godine.

"S obzirom na sada već izvjesno produljenje sporazuma OPEC-a i nekih proizvođača izvan grupe i nakon ožujka 2018., cijene bi mogle dodatno ojačati i u 2018. dosegnuti raspon između 65 i 70 dolara po barelu", drže u konzultantskoj kući za energetiku FGE.

Drugi pak predviđaju da će 2018. i 2019. godine na tržište dolaziti više nafte, posebno iz SAD-a

"Stoga će aktualni rast biti prilično kratkog daha i cijeneće u sljedećoj godini ili dvije ponovo kliznuti na 50 do 55 dolara za barel", tumači Simon Flowers iz savjetodavne kuće Wood Mackenzie.

Službeni podaci američke vlade objavljeni u srijedu pokazali su da je proizvodnja u prošlom tjednu dosegnula 9,62 milijuna barela dnevno, što je njezina najviša razina u deset godina. Čini se da bi mogla nastaviti rasti, s obzirom da je savezna država Teksas u prošlom mjesecu izdala 997 dozvola za bušenje nafte i plina, a to je gotovo 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 61,61 dolar, što znači da je pala 46 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.