SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne iznad 61 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.10.2019. - 20:25:37
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 61 dolara budući da je zabrinutost za potražnju neutralizirala neočekivani pad američkih zaliha i moguće značajnije ograničenje opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela u četvrtak ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,17 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 10 centi nižoj cijeni, od 55,87 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,49 dolara.

Trgovce je jučer iznenadio podatak iz izvješća američke vlade o padu zaliha u prošlom tjednu, za 1,7 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast za 2,2 milijuna barela.
Izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno u utorak, pokazalo je rast zaliha za 4,5 milijuna barela.
Dodatnu potporu cijenama pružile su jučer izjave pojedinih dužnosnika da je značajnije ograničenje opskrbe jedna od opcija kojima bi se mogla neutralizirati izgledna slabija potražnja za naftom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u 2020.

Trenutno OPEC i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno, a proizvodna strategija i provedba aktualnog sporazuma bit će teme sastanka zakazanog 5. i 6. prosinca u Beču.
Danas se fokus tržišta ponovo preusmjerio na slabašan gospodarski rast, nakon što je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo pad aktivnosti u njemačkom gospodarstvu u listopadu, nakon šest godina rasta.
Markitovo izvješće nadovezalo se na niz naznaka slabljenja aktivnosti u vodećim svjetskim gospodarstvima, potičući zabrinutost za potražnju.

"Cijene nafte možda su se ′odlijepile′ od niskih razina ali rastu vrlo skromno a pritisci na njihov pad i dalje su prisutni, ponajviše zbog prigušenih izgleda za globalno gospodarstvo", tumači Craig Erlam iz OANDA-e.

"Jučerašnji nagli skok poduprli su službeni podaci američke vlade ali uskoro će vjerojatno glavnu ulogu ponovo preuzeti ekonomski razlozi", smatra Tamas Varga iz PVM-a.
Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 60,42 dolara, što znači da je porasla 64 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.