SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne na korak od 68 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.01.2018. - 15:13:38
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 68 dolara, balansirajući između smanjene proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom i očekivanja da će u taj prostor uskočiti američki proizvođači.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,87 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 61,91 dolar.

OPEC i njegovi saveznici nastavili su ove godine smanjivati proizvodnju kako bi smanjila prekomjerna opskrba i podigle cijene. Naftni kartel pritom smanjuje proizvodnju i više no što su obećali, smanjujući time svjetske zalihe nafte, što se najviše primjećuje u Sjedinjenim Državama, najvećem i najtransparentijem tržištu nafte na svijetu.
Stoga se očekuje da će izvješća Američkog instituta za naftu (API) i američke vlade pokazati da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 4,1 milijun barela. API će objaviti podatke tokom dana a vlada sutra.

"Cijene nafte i dalje su na uzlaznoj putanji", konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

"S obzirom na snažan pad američkih zaliha nafte i na rekordno poštivanje dogovora o smanjenoj proizvodnji na razini OPEC-a, sudionici na tržištu uvjereni su u daljnje smanjivanje razlike između ponude i potražnje", dodaje Fritsch.

Rast cijena blagotvorno djeluje na mnoge proizvođače koji su ipak i dalje na oprezu jer smatraju da će aktivirati konkurentske izvore opskrbe. Iz Irana su danas poručili da članice OPEC-a baš i nisu oduševljene rastom cijena.

Očekuje se da će više cijene nafte potaknuti povećanje proizvodnje u SAD-u tijekom 2018. godine, koja će nadomjestiti smanjenu opskrbu drugih proizvođača.
Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 65,85 dolara i ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.