SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne nadomak 48 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2017. - 16:43:40
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 48 dolara, zakočene izvješćem Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o većoj proizvodnji u svibnju koje je potisnulo u drugi plan saudijsku najavu smanjene opskrbe u srpnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,12 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 45,86 dolara.

Tržište je zakočio podatak iz redovnog mjesečnog izvješća OPEC-a da je proizvodnja u svibnju porasla za 336 tisuća barela dnevno, ponajviše zbog oporavaka izvoza iz Nigerije i Libije, koje su izuzete iz dogovora o smanjenju proizvodnje. Dodatni je uteg bila i ocjena da se ravnoteža na tržište vraća sporije no što se očekivalo.

Time je u drugi plan pala najava najveće svjetske izvoznice Saudijske Arabije da će u srpnju smanjiti opskrbu klijenata. Pritom bi opskrba onih u Aziji trebala biti smanjena za 300.000 barela dnevno.

Rijad predvodi sporazumno smanjenje proizvodnje vodećih proizvođača za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine kako bi se obuzdala prekomjerna opskrba i poduprle cijene.

"Cijene nafte i dalje teško hvataju zamah", konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa, dodajući da OPEC-ovo postupno uravnoteženje daje američkim proizvođačima vremena za otvaranje novih bušotinskih postrojenja, čime se potkopava utjecaj smanjene proizvodnje na razini kartela.

Upozorava i da Saudijci moraju nastaviti smanjivati opskrbu i nakon ljeta kako bi značajnije utjecali na cijene.

"Puno se piše o njihovom smanjenju opskrbe ali ono je u skladu s njihovim sezonskim obrascima koji uključuju smanjenje izvoza u srpnju i kolovozu zbog domaćih potreba", dodaje Jakob.

Trgovački podaci pokazuju da je OPEC u drugoj polovini 2016. godine u prosjeku isporučivao 26 milijuna barela dnevno dok bi u prvoj polovini ove godine njihov obujam trebao iznositi prosječnih oko 25,3 milijuna barela dnevno.

Američki proizvođači pak nastavljaju proizvoditi pojačanim tempom, te je proizvodnja od sredine prošle godine uvećana 10 posto, na više od 9,3 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 45,93 dolara, te je bila 45 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.