SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne nadomak 69 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.01.2018. - 16:18:15
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 69 dolara, signalizirajući stabilno raspoloženje na tržištu oblikovano snažnom globalnom potražnjom i ograničenim viškom u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,90 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,63 dolara.

"Trenutno ništa ne podupre ocjene o značajnoj promjeni temeljnog raspoloženja i rasprodaje se zasada smatraju tehničkom korekcijom", konstatira Tamas Varga, analitičar londonskog PVM Oil Associatesa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija ograničavaju proizvodnju od siječnja prošle godine, a razdoblje ograničene opskrbe trebalo bi prema važećem dogovoru trajati do kraja ove godine. Vremenski se poklopilo sa zdravom potražnjom i solidnim gospodarskim rastom, te se tržište uravnotežilo a cijene porasle više od 50 posto od prošlogodišnjeg lipnja.

Analitičari ipak upozoravaju na mogući pritisak rastuće američke proizvodnje.

Američka je vlada jučer objavila da očekuje povećanje naftne proizvodnje u veljači. Proizvodnja iz škriljaca trebala bi porasti za 111 tisuća barela dnevno, na 6,55 milijuna barela dnevno, procjenjuju u Washingtonu.

Očekuje se da će američka proizvodnja uskoro probiti 10 milijuna bpd-a, što će biti izazov najvećim proizvođačima Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 67,54 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.