SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne oko 50 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.08.2017. - 11:40:43
SINGAPUR – Na međunarodnim tržištima cijene nafte u petak se nisu znatnije mijenjale, zadržavši se oko razine od 50 dolara za barel, pritisnute velikom proizvodnjom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i rastom zaliha goriva u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela u jutarnjoj trgovini ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,92 dolara, te je na putu tjednog pada od jedan posto. Ni na američkom se tržištu cijena barela nije znatnije promijenila i iznosila je 48,95 dolara, te se sada nalazi na putu tjednog minusa od 1,5 posto.

Trgovci navode da su cijene pod pritiskom rasta globalne proizvodnje, dok istodobno snažna potražnja sprječava njihove veće padove.

Rast proizvodnje vratio je pesimizam na tržišta, objavila je Nacionalna australska banka u svom kolovoškom izvješću. "Procijenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju 2017. kretati oko 53 dolara", naveli su u izvješću.

Banka Barclays pak, izvijestila je da očekuje u sljedećem tromjesečju prosječnu cijenu od 54 dolara po barelu.

Izvoz nafte iz članica OPEC-a u srpnju je porastao na najviše razine u godini, objavio je u svom ovotjednom izvješću Thomson Reuters Oil Research. Srpanjski izvoz porastao je za 370.000 barela dnevno, na 26,11 milijuna barela dnevno, a najveće je povećanje isporuka zabilježeno iz Nigerije, za 260.000 barela dnevno.

Takav rast dolazi unatoč obećanjima članica OPEC-a i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući i Rusiju, o rezovima proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno do ožujka 2018.

Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft u petak je izvijestio o rastu proizvodnje sirove nafte u drugom tromjesečju 2017. na godišnjoj razini za 11,1 posto, na 56,08 milijuna tona godišnje. No prosječna dnevna proizvodnja nafte u drugom tromjesečju je u odnosu na prethodno pala za 1,2 posto, na 4,57 milijuna barela dnevno, stoji u priopćenju, u kojem se navode "ograničenja za ruske proizvođače nafte vezana uz sporazume sa zemljama OPEC%2B".

Istodobno, pad cijena sprječava snažna potražnja. Američka potražnja za benzinom porasla je u prošlom tjednu na rekordnih 9,842 milijuna barela dnevno, stoji u ovotjednom službenom izvješću američke vlade.

"Potražnja za benzinom sada je viša za 0,1 posto na godišnjoj razini, što opravdano ohrabruje obzirom da je od kraja studenog 2016. bila nepromijenjena ili niža", objavila je američka investicijska banka Jefferies. "Zalihe benzina u SAD-u pale su sedmi tjedan zaredom ... i sada su svega 6,3 milijuna barela iznad petogodišnjeg prosjeka", dodala je.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 50,24 dolara, u odnosu na prethodni trgovinski dan 51 cent u plusu.