SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLATO
 
Cijene zlata i dalje u usponu
Autor/izvor: SEEbiz / Saxo Bank
Datum objave: 19.04.2017. - 14:34:49
ANALIZA - Cijena zlata se snažno oporavila u danima oko Uskrsa zbog povećanih globalnih političkih tenzija, nervoze oko nadolazećih predsjedničkih izbora u Francuskoj i slabijih gospodarskih rezultata SAD-a, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj sektora za robna tržišta u Saxo banci. 

Kako neki od tih pokretača budu slabili, cijena tog plemenitog metala mogla bi se konsolidirati, prije ponovnog pokušaja rasta, dodaje prvi čovjek za commodities u danskoj investicijskoj banci.

-  Podršku zlatu su pružili slabe statistike o zaposlenosti u SAD-u s početka travnja, nedavno bombardiranje uzletišta al-Shayrat u Siriji i povećane tenzije na korejskom poluotoku, uz nove trzavice uoči prvog izbornog kruga u Francuskoj koji će se održati 23. travnja – ističe O. Hansen.  

Osim toga, nastavlja Hansen, predsjednik SAD-a Donald Trump je napravio neočekivani preokret po pitanju nekoliko ključnih obećanja u vezi vanjske i ekonomske politike, koje je dao tijekom kampanje, a tiču se politika koje će usmjeravati vrijednost dolara kao i budućnost predsjednice FED-a Janet Yellen te odnosa prema Kini. 

- Dva trenutno glavna pokretača zlata su realni prinosi na obveznice u SAD-u i japanski jen koji su zlatu tijekom dosadašnjeg razdoblja pružili podršku – komentira O. Hansen. Niže su realne stope SAD-a potaknute slabijim gospodarskim rezultatima SAD-a koji su naposljetku uzrokovali manja očekivanja vezana za povećanje američke kamatne stope, dok japanski jen radi potražnje za sigurnim utočištem i pokrivanjem kratkih pozicija, pojašnjava Hansen. 

Protekla su četiri tjedna hedge fondovi bili snažni kupci ročnica zlata, pa su tako prošli tjedan povećali svoje neto duge pozicije za 21 posto na 140,407 lotova, što je najveći iznos još od američkih predsjedničkih izbora u studenom, podsjeća Hansen. No, to je još uvijek manje od pola od rekordnih 287 tisuća lotova zabilježenih u srpnju prošle godine i ostavlja mnogo prostora za dodatnu potražnju, ako navedeni pokretači nastave zlatu pružati podršku, ističe Hansen.

- Za očekivati je zastoj na tržištu, nakon posljednjeg rasta, ali cijena žutog metala mogla bi rasti, posebice u odnosu na euro, uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj - smatra Hansen, zadržavajući pozitivna očekivanja za zlato i predviđanje s kraja godine od 1,325 dolara po unci.

Sve u svemu, smanjuje se opasnost od jačanja dolara i uzastopnog povećanja američke kamatne stope, dok će mnoštvo geopolitičkih izazova najvjerojatnije nastaviti podržavati potražnju, zaključuje rukovoditelj sektora za robna tržišta u Saxo banci i dodaje da kratkoročno gledano očekuje korekciju cijena u rasponu od 1,267 do 1,261 dolara po unci, što bi predstavljalo bolju početnu točku za nove dugačke pozicije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.