SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Coface preuzeo SID Prvu kreditnu zavarovalnicu
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 07.09.2018. - 08:56:09
LJUBLJANA - Slovenska SID banka potpisala je sporazum o prodaji 100 posto udjela u SID Prvoj kreditnoj zavarovalnici francuskoj osiguravajućoj kući Coface. 

Zavarovalnica Triglav također je dala obavezujuću ponudu, ali je Coface, osim više cijene, ponudio i bolje mogućnosti za dalji rast, razvoj i proširenje poslovanja, izvijestila je RTV Slovenije. 

Postupak prodaje 100 posto udjela SID - Prve kreditne zavarovalnice je pokrenut u ožujku 2017. godine, a rok za podnošenje neobavezujućih ponuda je bio 30. listopada 2017. Nakon podnošenja neobavezujućih ponuda i obavljanja due diligencea Zavarovalnica Triglav i Coface dostavili su obavezujuće ponude. 

Nakon intenzivnih pregovora s oba zainteresirana kupca, SID banka je dobila značajno poboljšanu ponudu Cofacea u svim elementima i uslovima. Prilikom odlučivanja o prodaji nije se mogao postići partnerski sporazum, jer su oba ponuđača insistirala na 100-postotnom vlasničkom udjelu u osiguravatelju, pojasnili su iz banke. 

Francuska osiguravateljska multinacionalna kompanija Coface bavi se osiguranjem potraživanja, kojima se preduzeća štite od rizika mogućih neplaćanja kupaca.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.