SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINESKI DIV
 
COSCO želi uvrstiti Luku Ploče u svoja odredišta za prijevoz kontejnera
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.09.2018. - 15:43:02
SARAJEVO - Najveća kineska brodarska tvrtka COSCO Shipping želi uvrstiti Luku Ploče u svoje poslovne planove i radi na uspostavi redovitih brodskih veza kojima će se ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine, potvrdio je u utorak u Sarajevu Vladimir Lekić, direktor regionalnog predstavništva ove tvrtke koja raspolaže trećom po veličini trgovačkom flotom na svijetu.

- BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korištenja različitih ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorit ćemo o uvođenju servisa na luku Ploče, koja je jako značajna - kazao je Lekić.

Istakao je da je COSCO kompanija koja je i ranije bila prisutna u BiH, kontrolirajući tržište iz susjednih zemalja, a odluka da direktno uđu u BiH u vezi je s Inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, ali i u vezi s velikim prisustvom kineskih kompanija.

- Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH, lokalnu podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generiranju dodatne vrijednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku okrenutost prema BiH špediterima – kazala je voditeljica predstavništva COSCO Shipping Dragon Maritime za BiH Meliha Mujezinović.

Dodala je da opredjeljenje kompanije je da Inicijativa „Pojas i put“ bude još prepoznatljivija u BiH i da dvije države nastave razvijati prijateljske i poslovne odnose u duhu najboljih svjetskih primjera.

- Vizija naše kompanije u potpunosti slijedi viziju Narodne Republike Kine i mi smo uvjereni da će „Pojas i put“ donijeti ekonomski napredak za BiH – COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a u planu su razvoj i ulaganjima i u BiH – istakla je Mujezinović.

Vizija kompanije je prihvatanje globalizirane kineske ekonomije, integriranje korisnih resursa, globalno brodarstvo, integrirana logistika, financijski servisi vezani za brodarstvo kao sržni biznis, te razvoj raznolikih industrijskih klastera kako bi se izgradio svjetski lider u ovom poslu koji omogućava cjelokupnu logistiku i potpun lanac usluga.

COSCO Shipping je državna kineska kompanija sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise. Ukupna flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta što je čini trećom flotom na svijetu po veličini. Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala diljem svijeta.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.