SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAMPOVI
 
CRBC podiže tri kampa u Lučanima za graditelje autoputa
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 05.02.2019. - 10:11:44
POŽEGA - Početak radova na deonici Preljina – Požega Koridora 11 najavljen je za mart mesec ove godine. Ovaj deo budućeg autoputa radiće kineski investitor, čiji su predstavnici posetili opštinu Lučani kako bi obavili pripremne radnje za podizanje kampova u kojima će boraviti njihovi radnici u naredne tri godine.

- Sa kineskim izvođačem radova smo na današnjem sastanku postigli dogovor o predaji projektne dokumentacije i podnošenju zahteva za dobijanje privremene dozvole za podizanje tri kampa - kazao je prvi čovek opštine Lučani Milivoje Dolović.

On je precizirao da će jedan kamp biti postavljen u Krstačkom polju, drugi u Markovici, dok je treći planiran da bude podignut u Rtarima. Deonicu gradi China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Prema Dolovićevim rečima, sastanku su prisustvovali direktori lokalnih javnih preduzeća i predstavnici elektroprivrede koji će u narednom periodu obezbediti tehničke uslove po kojima će kineski izvođač radova moći da se priključi pre svega na električnu energiju, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a uradiće se i pristupni putevi do samih kampova.

- Obaveza lokalne samouprave je da u saradnji sa Putevima Srbije izvrši privremenu eksproprijaciju zemljišta, imajući u vidu da su pitanju privatne parcele. Površina kampova varira od jednog do šest hektara, a njihova izgradnja počeće krajem februara - kazao je Dolović.

On je istakao da je planom generalne regulacije opštine Lučani u Krstačkom polju pored same pristupne petlje na autoput predviđena izgradnja nove industrijske zone, na prostoru od 30 hektara, kao i da će se određenim odlukama unutar opštine propisati način odnosno mogućnost davanja tog zemljišta potencijalnim investitorima.

Podsetimo, skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli. Ovaj put imaće tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje, podeljena je na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora u dužini od 8,27 km, od Prijevora do Lučana trebalo bi asfaltirati 15,51 km i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra.

Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i imaće tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlju u Lučanima i most preko reke Bjelice.