SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BERZA
 
Crna Gora dobija berzu struje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.06.2017. - 19:02:28
PODGORICA - Odbori direktora Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) donijeli su odluke kojima su odobrili ugovor o osnivanju i donijeli statut preduzeća Berza električne energije.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je naredni korak potpisivanje ugovora o osnivanju između tri ugovorne strane, nakon čega će se početi sa procedurom registrovanja preduzeća u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

Nakon registracije, kompanija Berza električne energije će na prvoj sjednici odbora direktora imenovati izvršnog direktora.

“Prema odredbama ugovora o osnivanju i statuta, preduzeće Berze električne energije osniva se u cilju obezbjeđivanja neophodnog pravnog, organizacionog, operativnog i tehničkog okvira za formiranje i rad berze električne energije, trgovinu električnom energijom i posredovanje u njenoj trgovini”, navodi se u saopštenju.

Formiranje organizovanog tržišta, odnosno berze električne energije je korak ka formiranju slobodnog veleprodajnog tržišta električne energije, koji obezbjeđuje sigurnu i transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cijene, te pospješivanje konkurencije.

“Berza je jedan od instrumenata kojim se sprečava monopol u trgovini električnom energijom, odnosno predstavlja preduslov za stvaranje konkurentnog energetskog sektora u zemlji”, rekli su iz Ministarstva.

Direktno učestvovanje na berzama električne energije obezbjeđuje svakom učesniku efikasnost, transparentnost i sigurnost trgovine. Jedan od ciljeva preduzeća će biti saradnja sa energetskim kompanijama iz regiona, kako po pitanju trgovine električnom energije, tako i po pitanju eventualnog ulaska kompanija u vlasnički udio Berze električne energije.

“Proces razvoja tržišta električne energije predstavlja implementaciju propisa EU. Na Samitu u Beču je odlučeno da zemlje zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište”, kazali su iz Ministarstva.
U skladu sa tim, Vlada u junu prošle godine zadužila EPCG, COTEE i CGES da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u cilju uspostavljanja berze električne energije u Crnoj Gori.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.