SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZADUŽIVANJE
 
Crna Gora planira emisiju obveznica na domaćem tržištu
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 17.03.2019. - 09:08:08
PODGORICA - Ministarstvo finansija planira da u ovoj godini emituje državne obveznice na domaćem tržištu na period od pet i sedam godina, a početna izdanja biće realizovana već u narednom mjesecu.

Ministarstvo je u prethodnom periodu, u nekoliko navrata emitovalo obveznice na međunarodnom tržištu, dok je za ovu godinu planirana emisija državnih obveznica na domaćem tržištu.

„Ministarstvo, shodno tome, ove godine planira da svoje aktivnosti prvenstveno okrene tom vidu finansiranja, kroz realizaciju obveznica sa različitim rokovima dospjeća", navodi se u saopštenju.

Obveznice će biti emitovane na period od pet i sedam godina, sa otplatom glavnice na kraju perioda, dok će se kamata otplaćivati polugodišnje ili godišnje.

„Takođe, obveznice će biti dostupne svim zainteresovanim stranim i domaćim pojedincima i kompanijama, tako da će biti dovoljno prostora za sve zainteresovane subjekte da učestvuju u tim transkacijama", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da će, imajući u vidu da će iznos obveznice biti hiljadu eura, ta emisija značajnije zainteresovati i pojedince koji sve više i više uzimaju učešća u tim transakcijama.

Sa dedmogodišnju obveznicu biće emitovan iznos između 30 i 50 miliona eura, dok će iznos od 100 do 140 miliona eura, biti emitovan na period od pet godina.

„Neka očekivana cijena sedmogodišnje obveznice biće definisana u rasponu od 3,25 odsto do 3,75 odsto, dok bi za petogodišnju ta cijena bila utvrđena u rasponu od 2,75 odsto do 3,25 odsto", precizirali su iz Ministarstva.

Konačna kamata obveznica biće utvrđena kao fiksna, prije izdavanja obveznice, u skladu sa kretanjem cijena na međunarodnom tržištu.

Što se tiče same emisije, početna izdanja biće realizovana tokom aprila, a postojaće i mogućnost da se realizuje kroz više emisija tokom godine, do prikupljanja potrebnih sredstava.

„Očekuje se interesovanje finansijskog sektora, ali i preduzeća kao i građana", dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da će obveznica biti interesantna svim subjektima i predstavljati jedan vid ulaganja u hartije od vrijednosti, kao i određeni vid štednje sa prinosom, koji u ovom trenutku predstavlja dobar plasman sredstava.

„Istovremeno, biće omogućeno da se sa obveznicama trguje na sekundarnom tržištu što će unaprijediti i samo tržište kapitala", kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su napomenuli da će, bez obzira na trenutnu cijenu obveznice na tržištu, imaocu obveznice na dan njenog dospijeća biti vraćen ukupan iznos glavnice.

„Eventualno kretanje cijena na sekundarnom tržištu neće uticati na vrijednost obveznice, kada dođe vrijeme otplate njene glavnice, čime će i sami kupci biti zaštićeni i ne postoji mogućnost gubitka uloga", tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su kazali da će razvoj domaćeg tržišta kapitala, kroz emitovanje državnih obveznica, predstavljati prioritetan način obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta u ovoj godini.

„Imajući u vidu da domaće tržište, u ovom dijelu, nije značajnije korišćeno, realna je činjenica da postoji dovoljan prostor da se kroz ovaj vid finansijskih transakcija obezbijede potrebna sredstva", zaključili su iz Ministarstva.