SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZADUŽIVANJE
 
Crna Gora se ove godine zadužuje za 206 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 03.02.2017. - 10:14:33
PODGORICA - Crna Gora, čiji je javni dug preko dvije milijarde i tristo miliona eura, u ovoj godini dodatno će se zadužiti još 206 miliona eura, zaključuje se na osnovu odluke o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2017. godinu.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade, pobrojani su svi projekti i institucije od kojih ćemo pozajmljivati novac.

Najviše novca – 80 miliona eura pozajmićemo za rekonstrukciju magistralnih puteva, a najmanju pozajmicu uzećemo za razvoj seoske infrastrukture na ruralnim područjima – do 4.500.000 eura.

Po 40 miliona eura za projekte rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori pozajmićemo od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Do 35 miliona eura zadužićemo se kod Njemačke banke za razvoj. Taj novac poći će na realizaciju projekta „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Glavnom gradu Podgorica“.

Za dva helikoptera koja se kupuju Ministarstvu odbrane pozajmićemo do 30 miliona eura. Taj novac, kako je objašnjeno, biće pozajmljen kroz kreditni  ili lizing aranžman.
Za izgradnju Zatvora u Bijelom Polju od Banke za razvoj Savjeta Evrope uzećemo 15 miliona eura.
Od Njemačke banke za razvoj uzećemo dva kredita – jedan od šest i još jedan do sedam miliona eura, a za projekat „Vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju, faza V i II.

Za jedan medicinski akcelerator i drugu medicinsku opremu možemo pozajmiti 11.800.000. Taj novac biće pozajmljen, kako je objašnjeno, kroz kreditni  ili lizing aranžman.

Od Banke za razvoj Savjeta Evrope pozajmićemo deset miliona eura za za projekat rješavanja stambenih pitanja građana po povoljnim uslovima (nastavak Projekta 1000%2B stanova).

Država se kod Njemačke banke za razvoj (KfW), za Projekat „Program energetske efikasnosti u javnim zgradama zadužuje sedam miliona eura;

Najmanje novca sa ove liste, poći će za razvoj seoske infrastrukture na ruralnim područjima – četiri i po miliona eura.
Garancije do 48 miliona eura

Osim toga, Vlada je odlučila da na garancije može “da ode” do 48 miliona eura, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala Državi Crnoj Gori. Garancije za kredit dobiće Željeznička infrastruktura, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorsko primorje.

1) Kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture i Evropske investicione banke (EIB), za projekte koji se odnose na rekonstrukciju i unaprjeđenje željezničke infrastrukture, za koji je predviđen kreditni aranžman u iznosu od 20.000.000,00 eura, od kojih će u 2017. godini biti efektivan iznos do 7.000.000,00 eura; kreditni aranžman između;

2) Za kreditni aranžman Crnogorskog elektronskoprenosnog istema (CGES) i Njemačke banke za razvoj (KFW) za projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica, u iznosu od 20.000.000,00 eura;

3) Za kreditni aranžman između Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Erste banke, u iznosu do 8.000.000,00 eura, u cilju zamjene postojeće garancije izdate Abu Dabi Fondu, za kreditni aranžman između Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Abu Dabi Fonda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.